KRATOS

Ce este Evaluarea Posturală?

Evaluarea posturală este un proces clinic utilizat pentru a analiza aliniamentul și funcționalitatea corpului unei persoane, în special în contextul pediatric. Prin această evaluare, specialiștii pot identifica orice deviații de la normele posturale care pot afecta sănătatea și dezvoltarea copilului. Aceasta include analiza poziției capului, umerilor, coloanei vertebrale, bazinului și membrelor inferioare.

Copii

Când Apelăm la o Evaluare Posturală?

Părinții ar trebui să considere programarea unei evaluări posturale pentru copilul lor dacă observă semne de postură incorectă, cum ar fi șoldurile înclinându-se într-o parte, umerii rotunjiți sau orice alte anomalii în mers sau în postura stând în picioare. De asemenea, este indicată evaluarea în cazul în care copilul prezintă dureri de spate, dureri de gât sau orice alte simptome care ar putea sugera o problemă posturală.

Cum decurge o ședință de Evaluare Posturală?

O sesiune tipică de evaluare posturală începe cu o discuție între medic și părinți despre istoricul medical al copilului, activitățile zilnice, simptomele prezentate și orice preocupări specifice legate de dezvoltarea sa fizică. Medicul va efectua apoi o examinare fizică detaliată, în timpul căreia copilul poate fi rugat să stea, să meargă, sau să execute diverse mișcări. Aceasta poate include folosirea tehnologiei de evaluare posturală, cum ar fi analiza computerizată a mersului sau alte dispozitive specifice pentru a măsura aliniamentul și funcționalitatea corpului. Rezultatele acestei evaluări vor ajuta la formularea unui plan de tratament sau de corectare, dacă este necesar.

Beneficiile Evaluării Posturale

Evaluarea posturală pentru copii aduce o serie de beneficii importante, care contribuie nu doar la sănătatea fizică, dar și la bunăstarea generală pe termen lung a copilului. Iată principalele avantaje:

Prevenirea Problemelor de Sănătate pe Termen Lung

O postură corectă este esențială pentru funcționarea optimă a sistemului musculoscheletal. Detectarea timpurie și corectarea posturii inadecvate pot preveni problemele complexe mai târziu în viață, cum ar fi deformările coloanei vertebrale, durerile cronice de spate sau de gât.

Îmbunătățirea Performanței Fizice

Copiii cu o postură corectă beneficiază de o distribuție mai eficientă a forței în timpul mișcărilor, ceea ce le îmbunătățește performanța în activitățile fizice și sportive. Aceasta poate conduce la o participare mai activă și la un risc redus de accidentări.

Creșterea Încrederii și a Stimei de Sine

O postură sănătoasă este adesea asociată cu o atitudine pozitivă și o imagine de sine îmbunătățită. Copiii care sunt conștienți de poziția corpului lor tind să aibă o mai mare încredere în propriile forțe.

Optimizarea Respirației și Circulației

O postură corectă permite plămânilor și inimii să funcționeze la capacitate maximă, facilitând o respirație mai profundă și o circulație eficientă. Aceasta este crucială pentru susținerea efortului fizic și pentru o sănătate generală bună.

Suport pentru Dezvoltarea Neuromotorie Adecvată

Evaluarea și corectarea posturii la vârste fragede susțin dezvoltarea neuromotorie optimă, permițând copiilor să atingă etapele de dezvoltare fizică și cognitivă în mod adecvat.

Facilitarea unei Recuperări mai Rapide după Leziuni

Evaluarea posturală este un instrument crucial nu doar pentru identificarea problemelor existente, dar și pentru prevenția potențialelor complicații legate de sănătatea musculoscheletală a copiilor. Anumite categorii de pacienți beneficiază în mod particular de pe urma acestei evaluări:

Cui se Adresează? Care este Categoria de Pacienți?

Odată cu înaintarea în vârstă, crește prevalența afecțiunilor degenerative, precum osteoartrita sau osteoporoza. Tratamentele ortopedice pentru vârstnici sunt axate pe ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și maximizarea independenței prin management conservator sau chirurgical.

Copii cu Dureri Recurente

Copiii care se plâng frecvent de dureri de spate, gât sau umeri pot avea probleme legate de postura incorectă. Evaluarea posturală poate identifica sursele acestor dureri și poate sugera corecții specifice.

Copii cu Anomalii Vizibile ale Posturii

Aceasta categorie include copii care prezintă o postură vizibil anormală, cum ar fi șoldurile înclinându-se, umerii rotunjiți, sau capul înclinat în mod constant într-o parte. Aceste semne pot indica probleme musculoscheletale care necesită atenție.

Sportivi Tineri

Copiii implicați în activități sportive pot beneficia de evaluări posturale regulate pentru a preveni leziunile legate de suprasolicitare și pentru a optimiza performanța prin îmbunătățirea alinierii și funcționării corpului.

Copii cu Dificultăți de Coordonare sau Echilibru

Evaluările pot ajuta la identificarea cauzelor subiacente ale problemelor de coordonare sau echilibru și pot sugera intervenții terapeutice care să ajute la îmbunătățirea acestor aspecte.

Copii cu Condiții Neuromusculare

Copiii care suferă de condiții precum paralizia cerebrală sau alte tulburări neuromusculare necesită evaluări posturale pentru a asigura că postura lor nu agravează alte condiții sau nu contribuie la dezvoltarea de contracturi sau deformități.

Copii în Perioade de Creștere Rapidă

În timpul perioadelor de creștere rapidă, copiii sunt deosebit de susceptibili la dezvoltarea de probleme posturale datorită schimbărilor rapide în structura și proporțiile corpului. Evaluarea regulată poate preveni formarea de obiceiuri posturale greșite.

Serviciile Kratos Recovery Clinic pentru Evaluarea Posturală

La clinica Kratos, evaluarea posturală este o componentă esențială a îngrijirii pediatrice, oferind o gamă completă de servicii pentru a aborda diversele aspecte ale dezvoltării fizice ale copiilor. Iată serviciile specifice pe care le oferim:

Evaluarea Mersului

Această evaluare detaliată examinează modul în care copilul merge, identificând orice anomalii sau modele de mers nesănătoase. Folosim tehnologie avansată, cum ar fi analiza mersului pe platforme de presiune, pentru a obține o imagine precisă a distribuției greutății și a punctelor de presiune. Aceasta ajută la corectarea inechilibratelor musculare și la îmbunătățirea alinierii generale.

Evaluarea Psihomotrică

Evaluăm capacitatea copilului de a integra și coordona mișcările fizice cu răspunsuri mentale. Aceasta include testarea agilității, coordonării mâinilor și ochilor, și a echilibrului. Această evaluare este crucială pentru a identifica întârzierile sau dificultățile în dezvoltarea motorie fină și grosieră.

Evaluarea Echilibrului

Prin testarea echilibrului static și dinamic, putem detecta problemele care ar putea influența capacitatea copilului de a menține posturi corecte sau de a efectua activități fizice fără riscul de a cădea. Utilizăm teste standardizate și echipamente specializate pentru a măsura eficiența controlului postural.

Evaluarea Coordonării

Această evaluare se concentrează pe capacitatea copilului de a coordona mișcările diferitelor părți ale corpului într-un mod fluid și precis. Deficiențele în coordonare pot afecta nu doar performanța sportivă, dar și activitățile zilnice, precum scrisul și utilizarea obiectelor mici.

Prin combinarea acestor evaluări, clinica Kratos oferă o imagine completă a sănătății posturale și motorii a copilului, permițându-ne să dezvoltăm planuri personalizate de intervenție și terapie

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

Cele mai frecvente întrebări

Recomandăm evaluarea posturală încă de la vârste fragede, începând chiar de la 3-4 ani, pentru a identifica timpuriu orice potențiale probleme. Evaluările periodice sunt ideale pe măsură ce copilul crește, în special în perioadele de creștere rapidă, cum ar fi preadolescența.

evaluarea mersului kratosrecoveryclinic.ro
Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button