KRATOS

Ce este Boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă progresivă și cea mai comună formă de demență, care afectează în principal persoanele în vârstă. Aceasta este caracterizată prin deteriorarea treptată a funcției cognitive și a memoriei, având un impact profund asupra capacității individului de a efectua activități zilnice.

recuperare alzheimer 2 kratosrecoveryclinic.ro

Cauzele Bolii Alzheimer

Deși cauza exactă a bolii Alzheimer rămâne necunoscută, cercetările indică o combinație de factori genetici, stil de viață și influențe ale mediului înconjurător:

Factori Genetici

Anumite gene au fost identificate ca fiind asociate cu un risc crescut de Alzheimer, în special genele care influențează producția de proteine beta-amiloide și tau, care se acumulează anormal în creierul persoanelor afectate.

Procesul de Îmbătrânire

Vârsta este cel mai semnificativ factor de risc, prevalența bolii crescând considerabil după vârsta de 65 de ani.

Factori de Mediu și Stil de Viață

Traumatismele cranio-cerebrale, expunerea la anumite toxine, fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, și diabetul zaharat tip 2 pot contribui la dezvoltarea bolii.

Simptomele Bolii Alzheimer

Simptomele bolii Alzheimer progresează de la ușoare la severe și includ:

Pierderea Memoriei

Inițial, pacienții pot uita de evenimente recente sau de conversații. Pe măsură ce boala progresează, pierderea memoriei devine mai gravă și poate interfera cu activitățile cotidiene.

Dificultăți de Vorbit și de Scriere

Pacienții pot avea probleme în a găsi cuvintele potrivite, pot repeta frazele sau pot avea probleme în a urma o conversație.

Confuzie și Dezorientare

Persoanele cu Alzheimer pot avea dificultăți în recunoașterea locurilor familiare, pot uita numele persoanelor apropiate și pot avea probleme în înțelegerea trecerii timpului.

Decizii Nepotrivite

Pacienții pot începe să facă alegeri neobișnuite în ceea ce privește îmbrăcămintea sau pot gestiona inadecvat banii.

Schimbări de Personalitate și Comportament

Depresia, retragerea socială, schimbările de dispoziție, descurajarea și paranoia sunt comune.

Recuperarea după AVC este un proces complex și de lungă durată care necesită angajament atât din partea pacientului, cât și a echipei de recuperare.

Stadiile Bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este clasificată în mai multe stadii, fiecare reflectând gradul de progresie a simptomelor și de deteriorare cognitivă:

În acest stadiu timpuriu, modificările patologice încep să se formeze în creier, cum ar fi acumularea proteinelor anormale, dar nu există încă simptome vizibile. Acest stadiu poate dura ani de zile fără detectare.

Primele semne de Alzheimer apar sub formă de uitare ușoară, confuzie ocazională, dificultăți în gestionarea finanțelor sau în realizarea sarcinilor complexe. Aceste schimbări pot fi suficient de subtile pentru a fi confundate cu semne normale ale îmbătrânirii.

Este cel mai lung stadiu și poate dura mai mulți ani. În această fază, pacienții pot avea nevoie de ajutor în activitățile zilnice. Pierderea memoriei devine mai pronunțată, apar dificultăți de comunicare, și pot apărea modificări de comportament și de personalitate.

În stadiul final, pacienții pierd capacitatea de a răspunde la mediul înconjurător, de a purta conversații și, în cele din urmă, de a controla mișcarea. Ei pot deveni total dependenți de îngrijire pentru activitățile zilnice.

recuperare alzheimer 4 kratosrecoveryclinic.ro

Diagnosticarea Bolii Alzheimer

Diagnosticarea bolii Alzheimer este adesea un proces complex și implică o combinație de evaluări:

Evaluarea Medicală

Include un istoric medical complet și evaluări ale funcției mentale.

Teste Neuropsihologice

Se efectuează teste cognitive pentru a evalua memoria, gândirea abstractă, luarea deciziilor și alte funcții cerebrale.

Teste de Laborator

Deși nu există teste de sânge pentru diagnosticarea directă a Alzheimerului, acestea pot ajuta la excluderea altor condiții care pot cauza simptome similare.

Imagistică Cerebrală

RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) și CT (Tomografie Computerizată) sunt folosite pentru a căuta schimbări în structura creierului. PET (Tomografie prin Emisie de Pozitroni) poate detecta acumulările de proteine tau sau beta-amiloide.

Tratamentele Posibile în Recuperarea din Boala Alzheimer

Tratamentul bolii Alzheimer este multidimensional și include abordări medicamentoase, terapii non-medicamentoase și suport pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului. Obiectivul este de a încetini progresia simptomelor, a gestiona problemele comportamentale și a oferi suport pacienților și îngrijitorilor.

  • Inhibitori ai acetilcolinesterazei: Medicamente precum donepezil, rivastigmină și galantamină sunt folosite pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive prin creșterea nivelurilor de acetilcolină, un neurotransmițător important pentru memoria și învățare.
  • Antagoniști NMDA: Memantina este utilizată pentru a modera simptomele cognitive moderate până la severe ale Alzheimerului, ajutând la îmbunătățirea memoriei, atenției și a rațiunii.
  • Terapia cognitiv-comportamentală: Ajută la gestionarea modificărilor de comportament și a simptomelor psihologice.
  • Terapia ocupațională: Îmbunătățește abilitățile zilnice ale pacientului și adaptează mediul de locuit pentru a maximiza independența și siguranța.
  • Kinetoterapia: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea mobilității și a funcției fizice, reducând riscul de căderi și alte complicații fizice.
recuperare alzheimer kratosrecoveryclinic.ro

Întârzierea Efectelor Bolii Alzheimer

Deși Alzheimerul este o boală progresivă, există strategii care pot ajuta la întârzierea efectelor bolii:

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

Cele mai frecvente întrebări

În prezent, nu există un tratament care să vindece boala Alzheimer sau să oprească în totalitate progresia acesteia. Tratamentele disponibile vizează îmbunătățirea simptomelor sau încetinirea progresiei bolii, ajutând pacienții să mențină o calitate a vieții cât mai bună pentru o perioadă cât mai lungă.

recuperare parkinson 5 kratosrecoveryclinic.ro
Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button