KRATOS

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă progresivă care afectează predominant sistemul nervos central, implicând în special neuronii motorii.

Este caracterizată printr-o pierdere treptată a celulelor nervoase din zona cerebrală numită substantia nigra (SN – substanța neagră), ceea ce duce la scăderea nivelurilor de dopamină, un neurotransmițător esențial pentru coordonarea mișcărilor corpului.

recuperare parkinson 2 kratosrecoveryclinic.ro

Cauzele Bolii Parkinson

Cauza exactă a bolii Parkinson rămâne necunoscută, dar se crede că este rezultatul unei combinații de factori genetici și de mediu. Studiile sugerează că o mică proporție de cazuri poate fi legată de mutații genetice specifice. Totuși, majoritatea cazurilor sunt sporadice și apar fără o istorie familială clară a bolii.

Factorii de Risc

recuperare parkinson 3 kratosrecoveryclinic.ro

Simptomele Bolii Parkinson

Simptomele bolii Parkinson evoluează treptat și pot varia semnificativ de la o persoană la alta. Cele mai frecvente simptome includ:

Tremuratul (tremorul)

Apare adesea la o mână sau un picior, chiar și când membrul este în repaus.

Rigiditate Musculară

Pacienții pot experimenta o rigiditate în brațe, picioare sau trunchi, ceea ce poate afecta gama de mișcare.

Bradichinezie (mișcare încetinită)

Aceasta afectează capacitatea de a efectua mișcări rapide sau automatizate, cum ar fi mersul rapid.

Instabilitate Posturală

Dificultăți în menținerea echilibrului și coordonării, crescând riscul de cădere.

Simptome Non-Motorii

Acestea pot include probleme de somn, constipație, probleme cognitive, depresie și schimbări în miros și gust.

Stadiile Bolii Parkinson

Boala Parkinson progresează prin mai multe stadii, fiecare având caracteristici specifice. Deși evoluția simptomelor variază de la o persoană la alta, stadiile sunt adesea descrise folosind scala Hoehn și Yahr, care clasifică progresia bolii în cinci stadii:

Stadiul 1

Simptomele sunt ușoare și afectează doar o parte a corpului (unilateral). Impactul asupra activităților zilnice este minim, iar simptomele pot include tremor ușor și schimbări în postură, mers și expresie facială.

Stadiul 2

Simptomele progresează și afectează ambele părți ale corpului (bilateral), dar echilibrul rămâne stabil. Pacientul poate întâmpina dificultăți în realizarea sarcinilor complexe și pot apărea probleme cu mersul și postura.

Stadiul 3

Cunoscut ca stadiul moderat, echilibrul devine afectat, iar pacientul este semnificativ mai lent în mișcări. Căderile devin mai frecvente, iar activitățile zilnice devin din ce în ce mai dificile.

Stadiul 4

Simptomele sunt severe și limitative. Pacienții pot avea nevoie de ajutor pentru deplasare și nu pot trăi singuri din cauza scăderii mobilității și a creșterii dependenței.

Stadiul 5

Cel mai avansat stadiu, pacienții sunt adesea în scaun cu rotile sau pat, deoarece mișcările devin extrem de limitate. Pot necesita îngrijire constantă din cauza incapacității de a efectua activități zilnice.

Diagnosticarea Bolii Parkinson

Diagnosticul de Parkinson se bazează pe istoricul medical al pacientului, simptome și un examen fizic și neurologic amănunțit. Nu există în prezent un test de laborator specific pentru diagnosticarea bolii Parkinson, astfel diagnosticul este adesea unul clinic. Medicul neurolog va evalua simptomele motorii și poate folosi criterii de diagnosticare, cum ar fi Scala Unificată de Evaluare a Bolii Parkinson (UPDRS) pentru a evalua severitatea simptomelor.

Teste Suplimentare

Uneori, pot fi recomandate teste suplimentare pentru a exclude alte condiții. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau tomografia computerizată (CT) pot fi folosite pentru a verifica alte cauze ale simptomelor, cum ar fi tumorile sau accidentele vasculare cerebrale.

Teste de Răspuns la Medicamente

Răspunsul la medicamente, cum ar fi levodopa, poate fi, de asemenea, un indicator util în diagnosticarea bolii Parkinson, deoarece majoritatea pacienților prezintă îmbunătățiri semnificative ale simptomelor la administrarea acestor medicamente.

Diagnosticarea timpurie și acuratețea sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a bolii Parkinson, permițând începerea precoce a tratamentului și planificarea adecvată a strategiilor de recuperare.

recuperare parkinson 5 kratosrecoveryclinic.ro

Tratamentele în Recuperarea din Boala Parkinson

Recuperarea din boala Parkinson implică o abordare multidisciplinară, care combină tratamente medicamentoase cu terapii de reabilitare pentru a gestiona simptomele și a încetini progresia bolii. Scopul este de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și de a-l ajuta să își păstreze cât mai mult independența.

Tratamente Medicamentoase

Tratamentul medicamentos este adesea prima linie de intervenție în boala Parkinson și include:

Levodopa

Cel mai frecvent prescris medicament pentru Parkinson, levodopa se transformă în dopamină în creier, suplinind deficitul de neurotransmițători.

Inhibitori de Dopamină

Aceste medicamente (cum ar fi pramipexole și ropinirole) mimează efectele dopaminei în creier și pot fi folosite singure sau în combinație cu levodopa.

Inhibitori MAO-B

Medicamente precum selegilina și rasagilina ajută la prevenirea descompunerii dopaminei în creier, extinzând efectele levodopei.

Anticolinergice

Aceste medicamente pot ajuta la controlul tremurului și sunt uneori recomandate pentru simptome specifice.

Terapii de Reabilitare

Pe lângă tratamentul medicamentos, terapiile de reabilitare sunt vitale pentru gestionarea simptomelor Parkinson și includ:

Exercițiile fizice personalizate ajută la îmbunătățirea mobilității, forței și echilibrului, reducând rigiditatea și îmbunătățind calitatea vieții.

Esențială pentru pacienții care experimentează probleme de vorbire și înghițire, aceasta terapie îmbunătățește comunicarea și funcția de înghițire.

Consilierea și terapia comportamentală ajută la gestionarea schimbărilor emoționale și psihologice asociate cu boala Parkinson.

Întârzierea Efectelor Bolii

Pentru a întârzia progresia bolii Parkinson și a maximiza funcționalitatea, pacienții sunt încurajați să adopte un stil de viață activ și sănătos, care include:t varia semnificativ de la o persoană la alta. Cele mai frecvente simptome includ:

Exerciții Regulate

Activitatea fizică regulată este asociată cu o încetinire a declinului motor și cognitive.

Nutriție Echilibrată

O dietă bogată în fructe, legume și fibre și săracă în grăsimi saturate poate ajuta la menținerea sănătății generale și la gestionarea simptomelor.

Menținerea Activităților Sociale

Participarea la activități sociale și menținerea unui cerc social activ contribuie la sănătatea mentală și la combaterea izolării.

Cele mai frecvente întrebări

Deși nu există o metodă garantată pentru a preveni progresia bolii Parkinson, anumite măsuri pot ajuta la gestionarea simptomelor și la încetinirea evoluției bolii. Menținerea unui regim de exerciții fizice regulat, adoptarea unei diete echilibrate, evitarea stresului și obținerea unui somn adecvat sunt factori importanți. De asemenea, este crucial să urmați îndeaproape planul de tratament recomandat de medicul dumneavoastră.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button