KRATOS

Ce este Reumatologia?

Reumatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului musculo-scheletic și a bolilor autoimune sistemice, cunoscute sub numele de boli reumatice. Aceste boli se caracterizează prin inflamație și durere în mușchi, articulații și structuri fibroase conexe. Un reumatolog folosește abordări terapeutice complexe pentru a gestiona și ameliora simptomele bolilor reumatice, care pot varia de la ușoare la debilitante.

mobilizari kratosrecoveryclinic.ro

Când Apelăm la Reumatologie?

Este recomandat să consultăm un reumatolog când experimentăm simptome persistente precum durere articulară, rigiditate, umflături și oboseală, care nu se îmbunătățesc după odihnă obișnuită sau tratamentul inițial administrat de medicul de familie. De asemenea, dacă există un istoric familial de boli reumatice sau autoimune, este prudent să solicităm o evaluare reumatologică.

Cum Funcționează Tratamentele?

Tratamentele în reumatologie sunt variate și se personalizează în funcție de specificul și severitatea afecțiunii fiecărui pacient. Abordările pot include medicamente pentru reducerea inflamației și durerii, terapii biologice pentru controlul răspunsului imun, și programe de kinetoterapie pentru îmbunătățirea mobilității și forței musculare. Tratamentul poate fi de asemenea complementat de sfaturi nutriționale și modificări ale stilului de viață pentru a sprijini sănătatea generală și a minimiza impactul bolii.

Beneficiile Tratamentelor Reumatologice

Tratamentele reumatologice oferă o serie de beneficii semnificative pentru pacienții care suferă de diverse afecțiuni reumatice. Acestea variază de la ameliorarea simptomelor până la îmbunătățirea calității vieții. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii:

Reducerea Durerii

Unul dintre principalele beneficii ale tratamentului reumatologic este reducerea durerii. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), corticosteroizii și agenții biologici sunt adesea utilizați pentru a controla inflamația și durerea asociată cu afecțiuni reumatice, precum artrita reumatoidă și lupusul.

Îmbunătățirea Mobilității și Flexibilității:

Tratamentele reumatologice, inclusiv fizioterapia și exercițiile personalizate, ajută la îmbunătățirea mobilității și flexibilității articulațiilor. Acest lucru este vital pentru menținerea și îmbunătățirea capacității pacientului de a efectua activități zilnice.

Prevenirea Deteriorării Articulațiilor

Tratamentele moderne, cum ar fi medicamentele modificatoare de boală (DMARDs) și terapiile biologice, pot încetini progresia bolilor reumatice și pot preveni deteriorarea articulațiilor. Aceasta este o componentă crucială a managementului pe termen lung al bolilor reumatice cronice.

Îmbunătățirea Calității Vieții

Prin gestionarea eficientă a simptomelor și ameliorarea durerii și a disconfortului, tratamentele reumatologice contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții pacienților. Acest lucru include o mai bună capacitate de a se angaja în activități sociale, recreative și profesionale.

Reducerea Inflamației Sistemice

Multe boli reumatice sunt caracterizate prin inflamație sistemică, care poate afecta organele interne. Tratamentele reumatologice pot controla această inflamație, reducând riscul de complicații la nivelul inimii, plămânilor și altor organe.

Educație și Managementul Bolii

Programele de reumatologie oferă, de asemenea, educație vitală pentru pacienți despre gestionarea bolilor lor pe termen lung, inclusiv strategii de auto-îngrijire, importanța aderării la tratament și cum să recunoască semnele de agravare a bolii.

Cui se Adresează? Care este Categoria de Pacienți?

Reumatologia este o ramură a medicinei care se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului musculo-scheletic și a bolilor autoimune. Aceasta se adresează unui spectru larg de pacienți, fiecare cu nevoi specifice. Iată câteva dintre categoriile principale de pacienți care beneficiază de serviciile reumatologice:

Pacienți cu Boli Autoimune Sistemice

Acestea includ lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, și sindromul Sjögren, care pot afecta multiple organe și țesuturi în corp. Tratamentul se concentrează pe suprimarea răspunsului imunitar hiperactiv și pe managementul simptomelor specifice.

Pacienți cu Afecțiuni Degenerative Articulare

Acest grup include persoanele cu osteoartrită, o boală legată de uzura articulațiilor. Managementul se axează pe ameliorarea durerii, îmbunătățirea funcției articulare și maximizarea calității vieții.

Pacienți cu Afecțiuni Metabolice Osoase

Osteoporoza este cel mai comun exemplu, iar tratamentul se focalizează pe consolidarea oaselor pentru a preveni fracturile și pe gestionarea durerii asociate cu această boală.

Pacienți cu Afecțiuni Inflamatorii Articulare Cronice

Acest grup include persoane cu artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, și artrită psoriazică. Aceste boli sunt caracterizate prin inflamație cronică și necesită un management pe termen lung pentru a controla simptomele și a preveni deteriorarea articulațiilor.

Pacienți Pediatrici cu Afecțiuni Reumatice

Includ copii și adolescenți cu artrită juvenilă idiopatică sau alte boli reumatice care apar la vârste fragede. Tratamentul este adaptat pentru a susține creșterea normală și dezvoltarea, pe lângă controlul simptomelor și prevenirea deteriorării pe termen lung.

Pacienți cu Boli Reumatice ale Țesuturilor Moi

Includ condiții precum fibromialgia și sindroamele de durere miofascială, care se manifestă prin durere cronică în mușchi și țesuturile moi. Tratamentul include gestionarea durerii, terapia fizică

Tehnicile și Metodele de Tratament din Reumatologie

Terapia manuală poate avea o varietate de efecte pozitive asupra pacienților, contribuind la ameliorarea stării de sănătate și la îmbunătățirea calității vieții. Iată câteva dintre cele mai importante efecte:

Tratament Pentru Spondilită Anchilozantă

Spondilita anchilozantă este tratată prin medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), terapii biologice și exerciții fizice regulată. Kinetoterapia este crucială pentru menținerea mobilității coloanei vertebrale.

Tratament Coxartroză

Tratamentul coxartrozei include administrarea de AINS, injecții intraarticulare cu corticosteroizi sau acid hialuronic, și fizioterapie pentru a ameliora durerea și îmbunătăți funcționalitatea articulației șoldului.

Tratament Gonartroză

Gonartroza este gestionată prin AINS, terapie fizică, și în cazuri avansate, prin intervenții chirurgicale precum artroplastia. Exercițiile personalizate ajută la consolidarea musculaturii din jurul genunchiului.

Poliartrita Reumatoidă

Tratamentul poliartritei reumatoide se concentrează pe medicamente modificatoare de boală antireumatice (DMARDs) și agenți biologici pentru a controla răspunsul imun și a preveni deteriorarea articulară.

Osteoporoza

Managementul osteoporozei include suplimentarea cu calciu și vitamina D, medicamente care încetinesc pierderea masei osoase, și exerciții de rezistență pentru a întări oasele.

Tratament Scleroză

Tratamentul sclerozei sistematice implică utilizarea de imunosupresoare pentru a controla simptomele și a limita progresia bolii.

Afectiuni ale piciorului

Afecțiunile pe care le tratează Reumatologia

Reumatologia abordează o gamă largă de afecțiuni, dintre care multe sunt complexe și pot afecta multiple sisteme ale corpului. Iată câteva dintre cele mai comune afecțiuni tratate:

este o boală autoimună cronică caracterizată prin inflamație persistentă a articulațiilor, care poate duce la eroziunea cartilajului și a oaselor, provocând durere și deformare articulară.

afectează pielea, articulațiile, rinichii și alte organe, manifestându-se printr-o inflamație severă care poate duce la complicații pe termen lung.

este o formă de artrită care afectează în principal coloana vertebrală, provocând durere și rigiditate progresivă.

este caracterizată prin îngroșarea și întărirea pielii și a altor țesuturi, afectând mobilitatea și funcția organelor interne.

este cauzată de acumularea de cristale de acid uric în articulații, provocând episoade severe de durere și inflamație.

provoacă durere musculară generalizată, oboseală și probleme de somn, împreună cu alte simptome.

psoriazică este asociată cu psoriazisul și implică inflamația articulațiilor și a pielii.

reprezintă inflamația vaselor de sânge, care poate afecta orice organ prin limitarea fluxului de sânge.

Servicii Reumatologie

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

Cele mai frecvente întrebări

Un reumatolog este un medic specialist care tratează boli reumatice și musculoscheletale. Este recomandat să vizitezi un reumatolog dacă ai simptome persistente de durere, umflare sau rigiditate articulară, care nu se ameliorează cu tratamentele obișnuite sau dacă ai un istoric familial de boli reumatice.

Afectiuni ale spatelui
Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button