KRATOS

Ce este Spondilita Anchilozantă?

Spondilita anchilozantă (SA) este o formă de artrită inflamatorie cronică care afectează în principal articulațiile coloanei vertebrale și sacroiliace (unde coloana vertebrală se întâlnește cu pelvisul). Aceasta poate duce la o inflamație semnificativă, durere și rigiditate în aceste zone, cu posibile extinderi către alte articulații mari, cum ar fi umerii și șoldurile. În cazurile severe, inflamația continuă poate cauza fuziunea vertebrelor, limitând astfel mobilitatea spinală și afectând postura.

Cauzele Spondilitei Anchilozante

Cauza exactă a spondilitei anchilozante nu este cunoscută, dar se consideră că factorii genetici joacă un rol cheie. Factorul Genetic: Majoritatea persoanelor cu SA au antigenul leucocitar uman B27 (HLA-B27). Prezența acestui gen nu înseamnă că o persoană va dezvolta neapărat SA, dar crește semnificativ riscul.

Factorii de Risc

Simptomele Spondilitei Anchilozante

Simptomele SA variază de la ușoare la severe și pot evolua treptat. În general, simptomele includ:

Durere și Rigiditate

În special în partea inferioară a spatelui și în jurul pelvisului, care se agravează în repaus, de exemplu, noaptea sau dimineața devreme.

Inflamație

Poate afecta și alte articulații, inclusiv șoldurile, genunchii și umerii.

Probleme la Nivelul Ochilor

Uveita (inflamația ochiului) este o complicație frecventă.

Oboseală

Un simptom comun care reflectă natura inflamatorie a bolii.

Redoarea Coloanei Vertebrale

Pe măsură ce boala progresează, flexibilitatea spinală poate fi limitată, afectând postura și mobilitatea.

Stadiile Spondilitei Anchilozante

Progresia spondilitei anchilozante poate varia semnificativ între pacienți, dar în general, boala este clasificată în trei stadii principale, fiecare reflectând gravitatea și extinderea afectării articulare:

Simptomele includ durere ușoară și rigiditate predominant în regiunea lombară și sacroiliacă. Inflamația poate fi intermitentă și adesea este confundată cu dureri obișnuite de spate sau alte forme de artrită.

Pe măsură ce boala progresează, durerea și rigiditatea devin mai persistente și mai intense. Pacienții pot începe să observe o reducere a flexibilității spinale și dificultăți în realizarea activităților zilnice. Inflamația poate începe să afecteze alte articulații, cum ar fi șoldurile sau umerii.

În acest stadiu, fuziunea vertebrală (anchilozarea) poate să apară, ceea ce duce la o rigiditate semnificativă a coloanei vertebrale. Mobilitatea este sever limitată, iar postura pacientului poate fi afectată permanent. Complicațiile, inclusiv problemele respiratorii și cardiovasculare, pot deveni mai evidente din cauza restricției mișcării toracelui.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticarea Spondilitei Anchilozante

Diagnosticul spondilitei anchilozante implică o combinație de evaluări clinice și investigații paraclinice:

Istoric Medical și Examen Fizic

Medicul va evalua simptomele, istoricul medical al pacientului și al familiei, și va realiza un examen fizic, concentrându-se pe mobilitatea coloanei vertebrale și pe zonele de durere.

Teste de Laborator

Se pot efectua teste pentru a căuta markeri inflamatori, cum ar fi VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) și CRP (proteina C reactivă). Testarea prezenței antigenului HLA-B27 poate ajuta, deși nu este nici necesar, nici suficient pentru diagnostic.

Imagistică Medicală

Radiografiile: Pot revela modificări specifice în articulațiile sacroiliace în stadiile timpurii și fuziunea vertebrală în stadiile avansate. RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară): Este utilă pentru detectarea inflamației și a leziunilor înainte de a fi vizibile pe radiografii, oferind o imagine mai detaliată a afectării articulare și a țesuturilor moi.

Diagnosticarea timpurie și precisă este crucială pentru managementul eficient al spondilitei anchilozante și pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Abordări Terapeutice în Spondilita Anchilozantă

Tratamentul spondilitei anchilozante implică o combinație de strategii medicamentoase și non-medicamentoase pentru a gestiona simptomele, îmbunătăți calitatea vieții și încetini progresia bolii.

  • Antiinflamatoare Nesteroidiene (AINS): Acestea sunt adesea prima linie de tratament pentru reducerea durerii și inflamației.
  • Medicamente Antireumatice Modificatoare ale Bolii (DMARDs): Sulfasalazina este uneori utilizată pentru a gestiona artrita periferică asociată cu SA.
  • Inhibitori ai Factorului de Necroză Tumorală (TNF): Medicamente biologice, cum ar fi infliximab, etanercept și adalimumab, pot fi prescrise pentru a trata cazurile moderate până la severe care nu răspund la alte tratamente.
  • Aceste forme de terapie sunt esențiale în managementul SA și se concentrează pe menținerea mobilității articulare și a flexibilității coloanei vertebrale.
  • Exerciții de Stretching: Ajută la menținerea flexibilității articulațiilor și reduc riscul de rigidizare a posturii.
  • Exerciții de Forță: Îmbunătățesc forța musculară, ceea ce poate sprijini și proteja articulațiile afectate.
  • Exerciții Aerobice: Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și contribuie la controlul greutății, reducând astfel stresul asupra articulațiilor.

Ajută pacienții să adapteze activitățile zilnice pentru a minimiza durerea și oboseala, oferind strategii pentru a proteja articulațiile și a îmbunătăți funcționarea independentă.

Întârziați Efectele Bolii

Pentru a încetini progresia spondilitei anchilozante și a minimiza impactul acesteia pe termen lung, pacienții sunt încurajați să adopte câteva abordări proactive:

Menținerea unei Posturi Corecte

Practici regulate de poziționare și exerciții specifice pentru corectarea posturii pot preveni deformările spinale.

Renunțarea la Fumat

Fumatul poate agrava inflamația și poate accelera progresia bolii.

Alimentație Sănătoasă

O dietă echilibrată, bogată în antiinflamatoare naturale și nutrienți esențiali, poate sprijini sănătatea generală și poate reduce inflamația.

Monitorizarea Regulată

Prin combinarea tratamentelor medicamentoase cu terapii de reabilitare și modificări ale stilului de viață, pacienții cu spondilită anchilozantă pot gestiona eficient simptomele și pot menține o calitate a vieții satisfăcătoare.

Consultații periodice cu specialistul în reumatologie sunt esențiale pentru ajustarea tratamentului și monitorizarea progresiei bolii.

Servicii Reumatologie

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

Cele mai frecvente întrebări

Spondilita anchilozantă are o componentă genetică semnificativă. Majoritatea persoanelor cu această afecțiune au gena HLA-B27. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu gena HLA-B27 vor dezvolta spondilita anchilozantă, ceea ce sugerează că și alți factori genetici și de mediu sunt implicați.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button