KRATOS

Ce Este Electrostimularea?

În universul vast și complex al recuperării medicale, electrostimularea reprezintă o componentă cheie a fizioterapiei, oferind o abordare non-invazivă pentru ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și accelerarea procesului de vindecare. Acest tratament utilizează impulsuri electrice pentru a imita semnalele naturale ale corpului, trimise de la creier la mușchi, stimulând astfel activitatea musculară în condiții în care aceasta ar fi altfel redusă sau inexistentă.

electroterapie kratosrecoveryclinic.ro

Cum Funcționează Electroterapia?

Electrostimularea funcționează prin aplicarea unor impulsuri electrice de mică intensitate la nivelul pielii, direct deasupra grupelor musculare vizate. Aceste impulsuri imită acțiunea potențială de acțiune care vine din sistemul nervos central, determinând mușchii să se contracte. În funcție de parametrii stimulului (cum ar fi intensitatea, frecvența și durata impulsurilor), efectele pot varia de la reducerea durerii și relaxarea musculară, până la stimularea musculară activă pentru îmbunătățirea forței și rezistenței.

Dispozitivele de electrostimulare sunt proiectate să fie ușor de utilizat, cu setări ajustabile pentru a se potrivi nevoilor individuale ale fiecărui pacient. Terapia poate fi aplicată de un profesionist într-un cadru clinic sau, în anumite cazuri, de către pacienți acasă, sub îndrumarea și supravegherea unui specialist.

Beneficiile Electrostimulării

Electrostimularea vine cu o serie largă de beneficii, fiind o metodă versatilă de tratament care se adresează nevoilor diverse ale pacienților. Principalele sale avantaje includ:

Alinarea Durerii

Una dintre cele mai valoroase aplicări este capacitatea de a reduce percepția durerii, fie că vorbim despre durerea acută, post-operatorie sau cronica, cum ar fi cea din cazul artritei.

Recuperare Musculară Accelerată

Prin stimularea contractiilor musculare, electrostimularea ajută la îmbunătățirea circulației sanguine în zona afectată, accelerând procesul natural de vindecare și recuperare.

Prevenirea Atrofiei Musculare

În situațiile în care mișcarea este limitată sau imposibilă, cum ar fi în urma unei imobilizări prelungite sau a unei leziuni severe, electrostimularea poate ajuta la menținerea tonusului și masei musculare.

Îmbunătățirea Mobilității

Prin stimularea nervilor și a mușchilor, se poate îmbunătăți mobilitatea și flexibilitatea, facilitând recuperarea funcțională.

Sprijin în Reabilitarea Neurologică

Electrostimularea poate fi folosită pentru a reeduca mușchii și a îmbunătăți coordonarea în cazul pacienților cu afecțiuni neurologice.

Drenaj limfatic mecanizat

Cui se Adresează Electrostimularea?

Electrostimularea este recomandată pentru o gamă largă de pacienți, incluzând, dar fără a se limita la:

Efectele Electrostimulării

Efectele electrostimulării asupra corpului sunt diverse și depind de tipul de stimulare aplicat, intensitatea și frecvența sesiunilor. Principalele efecte sunt:

Îmbunătățirea Circulației Sanguine

Stimularea musculară ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, esențial pentru aportul de nutrienți și oxigen la nivelul țesuturilor.

Reducerea Durerii

Prin mecanisme precum poarta de control a durerii, electrostimularea poate reduce semnificativ percepția durerii.

Întărirea Musculaturii

Stimularea regulată a mușchilor poate contribui la creșterea forței și rezistenței musculare.

Prevenirea Atrofiei Musculare

Utilizată în perioadele de imobilizare, previne pierderea masei și tonusului muscular.

Sprijin în Reabilitarea Neuromusculară

Poate ajuta la recuperarea coordonării și a funcției musculare în cazurile de afectare neurologică.

Afecțiuni Tratabile prin Electrostimulare

Electrostimularea este eficientă în tratamentul și managementul unei varietăți de condiții, incluzând:

Contraindicațiile Folosirii Electrostimulării

Deși electrostimularea este o metodă de tratament sigură și eficientă pentru mulți pacienți, există situații în care utilizarea sa poate fi contraindicată:

Persoanele cu stimulatoare cardiace sau alte dispozitive electronice implantate ar trebui să evite electrostimularea.

Femeile însărcinate ar trebui să consulte un medic înainte de a utiliza electrostimularea, mai ales în zona abdominală și pelviană.

Pacienții cu tumori active ar trebui să evite electrostimularea în zona afectată.

Răni deschise sau leziuni cutanate în zona de aplicare pot fi contraindicații pentru utilizarea electrostimulării.

Cele mai frecvente întrebări

Electrostimularea este o tehnică de tratament fizioterapeutic care folosește impulsuri electrice pentru a stimula mușchii și nervii. Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea forței musculare, la reducerea spasmelelor musculare, la ameliorarea durerii și la accelerarea procesului de vindecare. Electrostimularea este folosită adesea pentru a preveni atrofia musculară în cazul pacienților imobilizați și pentru a îmbunătăți circulația sanguină.

electroterapie kratosrecoveryclinic.ro
Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button