KRATOS

Ce este Entorsa de Pumn?

Entorsa de pumn este o leziune comună a ligamentelor care susțin articulația pumnului. Aceste ligamente sunt structuri fibroase care conectează oasele între ele și ajută la stabilizarea și ghidarea mișcărilor articulației pumnului. 

Entorsele apar atunci când ligamentele sunt întinse peste limitele lor normale, ceea ce poate duce la rupturi parțiale sau totale, în funcție de severitatea forței aplicate.

Entorsele de pumn sunt frecvent întâlnite atât în rândul atleților, cât și al populației generale. Activitățile care implică riscuri crescute de cădere sau de aplicare a unei forțe excesive pe pumn, cum ar fi sporturile de contact, schiatul sau cățărările, pot duce la astfel de leziuni. 

De asemenea, chiar și activitățile zilnice care implică mișcări repetitive sau posturi inadecvate ale mâinii pot contribui la dezvoltarea entorselor de pumn.

Mecanismul de producere al entorsei de pumn implică de obicei o hiperextensie sau o hiperflexie bruscă, care poate să apară în timpul unei căderi cu mâna întinsă sau printr-o lovitură directă. Aceasta duce la întinderea excesivă a ligamentelor, ceea ce provoacă leziuni variind de la simple întinderi la rupturi complete, în funcție de intensitatea forței aplicate.

Totuși, progresele recente în înțelegerea acestor afecțiuni ale mâinii au condus la dezvoltarea unor strategii terapeutice mai eficiente, care vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și încetinirea progresiei afecțiunii.

ENTORSA PUMN KRATOSRECOVERYCLINIC.RO 2

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Entorsele de pumn pot fi cauzate de o varietate de factori, de obicei implicând mișcări bruște sau impact direct:

Căderi

Căderea pe o mână întinsă este una dintre cele mai comune cauze ale entorselor de pumn. Acest tip de impact forțează pumnul să absoarbă greutatea corpului, ceea ce poate întinde ligamentele dincolo de limita lor normală.

Sporturi

Sporturile precum baschetul, fotbalul, schiul sau skateboarding-ul prezintă riscuri crescute datorită posibilității de cădere sau de impact direct cu obiecte sau alte persoane.

Accidente Auto

Forța unui impact în timpul unui accident auto poate provoca, de asemenea, entorse de pumn, mai ales dacă mâinile sunt plasate inadecvat pe volan.

Activități Repetitive

Mișcările repetitive sau pozițiile forțate ale mâinii și pumnului, cum ar fi utilizarea prelungită a tastaturii sau a uneltelor manuale, pot duce la uzura ligamentelor și eventual la entorse.

Simptomele entorsei de pumn variază în funcție de severitatea leziunii și pot include:

Durere

Apare imediat după traumatism, de obicei accentuată la mișcare sau la presiune.

Umflare

Zona în jurul pumnului poate deveni umflată și inflamată.

Tulburări de Mișcare

Limitarea mișcărilor la nivelul pumnului, însoțită de durere la încercarea de a îndoi sau de a întinde mâna.

Sensibilitate la Atingere

Zona afectată poate fi foarte sensibilă la atingere sau presiune.

Vânătăi

În cazurile de entorse severe, pot apărea vânătăi pe măsură ce sângele se acumulează în țesuturile deteriorate.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticarea entorsei pumnului constă în: 

Examenul Fizic

Medicul va evalua simptomele, va verifica umflătura, durerea și amplitudinea mișcărilor pumnului.

Imagistică Medicală

Radiografii, RMN sau ultrasunete pot fi necesare pentru a exclude fracturile sau pentru a evalua gradul de afectare a ligamentelor.

Înțelegerea cauzelor și a simptomelor, precum și diagnosticarea corectă sunt esențiale pentru gestionarea entorsei de pumn. 

ENTORSA PUMN KRATOSRECOVERYCLINIC.RO 1

Tratament Kratos Recovery Clinic

Tratamentul pentru entorsa de pumn variază în funcție de severitatea leziunii și poate include metode conservatoare sau chirurgicale.

Tratamente Conservatare

 • Repaos: Odihna inițială este crucială pentru a permite ligamentelor să înceapă procesul de vindecare fără stres suplimentar. Evitarea activităților care provoacă durere sau stres la pumn este esențială.
 • Gheață: Aplicarea de comprese reci poate reduce umflătura și poate ameliora durerea. Recomandat este să se aplice gheață învelită într-un prosop, pentru 20 de minute la fiecare câteva ore în primele zile după leziune.
 • Compresie: Folosirea unei bandaje elastice sau a unei orteze poate ajuta la reducerea umflăturii și la stabilizarea pumnului.
 • Elevare: Menținerea mâinii rănite la nivelul inimii sau mai sus poate reduce umflarea.
 • Medicație antiinflamatoare: Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la gestionarea durerii și la reducerea inflamației.
 • Fizioterapie: infiltrații articulare, crioterapie, electroterapie.
 • Orteze și dispozitive de asistență: Folosirea bastoanelor sau a cârjelor poate reduce presiunea asupra șoldului afectat și poate ajuta în deplasare, oferind o mai mare independență și confort.
 • Modificări ale stilului de viață: Reducerea activităților care agravează simptomele, cum ar fi săriturile sau alergatul pe suprafețe dure, și menținerea unei greutăți sănătoase pentru a diminua presiunea asupra șoldurilor.

Prevenție

Prevenirea recidivelor și a altor leziuni implică:

 • Încălzire și întindere (stretching): Practicarea regulată a exercițiilor de întindere și încălzire înainte de activități fizice.
 • Protecție adecvată: Utilizarea echipamentului de protecție, cum ar fi ortezele de pumn, în timpul activităților cu risc ridicat.
 • Ergonomie corectă: Adaptarea setărilor de lucru pentru a minimiza stresul repetitiv asupra pumnului.

Reabilitare și Recuperare

Reabilitarea este esențială pentru a recăpăta forța și mobilitatea pumnului după o entorsă:

 • Reintroducerea treptată a activităților: Sub supravegherea unui terapeut, pacienții vor începe să reintroducă activitățile normale, ajustându-le pe măsură ce funcția pumnului se îmbunătățește.
 • Kinetoterapie: Un program de exerciții fizice specializat, conceput de un kinetoterapeut, pentru a întări și a îmbunătăți mobilitatea pumnului și a mâinii.

Tratament Chirurgical

Chirurgia este rareori necesară pentru entorsele de pumn, dar poate fi considerată dacă există rupturi complete ale ligamentelor care nu răspund la tratamentul conservator sau dacă instabilitatea pumnului persistă.

Procedurile chirurgicale pot implica reconstrucția sau reatașarea ligamentelor rupte pentru a restaura stabilitatea articulației.

Entorsa pumnului necesită o abordare atentă și personalizată pentru fiecare pacient. De la evaluare și diagnostic până la tratament și reabilitare, fiecare etapă este deosebit de importantă pentru restabilirea funcției mâinii și pentru prevenirea leziunilor viitoare. 

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

ENTORSA PUMN KRATOSRECOVERYCLINIC.RO.jpg
Cele mai frecvente întrebări

Durata purtării unei atele depinde de severitatea entorsei. Pentru entorsele ușoare, atela poate fi necesară doar pentru câteva zile până la o săptămână, în timp ce entorsele mai severe pot necesita purtarea atelei pentru câteva săptămâni. Medicul sau terapeutul tău va oferi recomandări specifice bazate pe evaluarea leziunii tale.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button