KRATOS

Ce este Entorsa de Genunchi?

Entorsele de genunchi reprezintă leziuni ale ligamentelor, structurile fibroase care conectează oasele și stabilizează articulația genunchiului. 

Există patru ligamente principale în genunchi: ligamentul încrucișat anterior (LIA), ligamentul încrucișat posterior (LIP), ligamentul colateral medial (LCM) și ligamentul colateral lateral (LCL), fiecare având rolul său în menținerea stabilității și mobilității articulației. 

Entorsele pot varia ca gravitate, de la întinderi ușoare ale ligamentelor (gradul I) la rupturi parțiale (gradul II) și rupturi complete (gradul III).

Leziunile de genunchi sunt printre cele mai frecvente în rândul atleților, dar pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau nivel de activitate fizică. 

O entorsă de genunchi poate limita semnificativ mobilitatea și poate provoca durere, necesitând adesea un tratament specializat pentru a restabili funcția completă a genunchiului.

entorsa genunchi 2 kratosrecoveryclinic.ro

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Entorsele de genunchi sunt provocate de o forță care depășește rezistența ligamentelor, ducând la întinderea sau ruperea acestora. Cauzele comune includ:

Traumatisme Directe

Impactul direct pe genunchi, cum ar fi într-un accident auto sau în timpul contactului sportiv, poate cauza leziuni ale ligamentelor.

Mișcări de Rotație Forțate

Răsucirea bruscă a genunchiului, în special când piciorul este fix pe sol, poate duce la leziuni ale LIA sau LCL.

Hiperextensie

Îndoirea excesivă a genunchiului înapoi poate afecta LIA.

Mișcări Laterale

Mișcările bruste laterale, cum sunt cele întâlnite în sporturile de echipă, pot cauza leziuni ale LCM sau LCL.

Sărituri și Aterizări

Aterizările greșite dintr-un salt pot pune presiune excesivă pe ligamente, provocând leziuni.

Factorii de risc includ practicarea sporturilor de contact, suprafața de joc necorespunzătoare, purtarea unui echipament inadecvat și condiții fizice precum slăbiciunea musculară sau lipsa de flexibilitate.

Simptomele unei entorse de genunchi pot varia în funcție de ligamentul afectat și de severitatea leziunii, dar pot include:

Durere Acută

Intensitatea durerii poate varia, dar este adesea severă imediat după accidentare.

Umflături

Apariția rapidă a umflăturilor în jurul genunchiului, cauzată de sângerare internă sau inflamație.

Instabilitate

Senzația că genunchiul „cedează” sau nu oferă suportul necesar.

Tendința de a Evita Punerea Greutății pe Picior

Dificultate sau incapacitate de a îndoi sau întinde complet genunchiul.

Reducerea Mobilității

Dificultate sau incapacitate de a îndoi sau întinde complet genunchiul.

Sunetul de „trosc”

Mulți pacienți susțin că au auzit un sunet sau au simțit o rupere în momentul producerii leziunii.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticarea corectă a entorsei de genunchi este importantă pentru determinarea planului de tratament adecvat. Procesul de diagnostic include:

 

Examen Fizic

Medicul va evalua simptomele, va inspecta genunchiul pentru semne de umflătură și va efectua teste specifice pentru a determina integritatea ligamentelor.

Imagistică Medicală

Radiografii: Pentru a exclude fracturile osoase. RMN: Pentru a obține imagini detaliate ale țesuturilor moi, inclusiv a ligamentelor, meniscurilor și cartilajului.

Artroscopie

În cazuri rare, poate fi necesară o procedură chirurgicală minim invazivă pentru a evalua gradul leziunii direct.

Tecar

Tratament Kratos Recovery Clinic

Tratamentul entorselor de genunchi depinde de severitatea leziunii și poate varia de la metode conservatoare la intervenții chirurgicale, având ca obiectiv principal reducerea durerii și inflamației, restabilirea mobilității și prevenirea viitoarelor leziuni.

Tratamente Conservatare

Pentru entorsele ușoare până la moderate (gradul I și II), tratamentul conservator este adesea eficient:

  • Fizioterapiae: proceduri și metode non-invazize de terapie fizică pentru reducerea durerii și inflamației, cum ar fi: terapia TECAR, Laser High Intensity,  electroterapie, terapie manuală.
  • Medicamente antiinflamatoare: AINS-uri pot fi folosite pentru a reduce durerea și inflamația.
  • Kinetoterapie: Un program de reabilitare care include exerciții pentru întărirea musculaturii care susține genunchiul, îmbunătățirea flexibilității și a echilibrului, și restaurarea gamei complete de mișcare.
  • Orteze de genunchi: Brățările sau ortezele pot oferi suport suplimentar în timpul recuperării.

Tratament Chirurgical

Pentru entorsele severe (gradul III) sau atunci când tratamentul conservator nu reușește să restabilească stabilitatea genunchiului și funcția, poate fi necesară intervenția chirurgicală:

  • Reconstrucția ligamentului: Chirurgia implică înlocuirea ligamentului rupt cu un grefon de țesut, fie din altă parte a corpului pacientului (autogrefă) fie de la un donator (allogrefă).
  • Repararea ligamentului: În anumite cazuri, ligamentul rupt poate fi reatasat la os.
  • Meniscectomie sau repararea meniscului: Dacă există și leziuni ale meniscului, acestea pot fi tratate în timpul aceleiași proceduri chirurgicale.

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

entorsa genunchi 3 kratosrecoveryclinic.ro
Cele mai frecvente întrebări

O entorsă de genunchi se referă la lezarea unuia sau mai multor ligamente ale genunchiului, structurile de țesut care conectează oasele și asigură stabilitatea articulației genunchiului.
Severitatea unei entorse poate varia, de la întinderea ușoară a ligamentelor (gradul I) până la rupturi parțiale (gradul II) sau complete (gradul III).

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button