KRATOS

Ce este Epicondilita Medială?

Epicondilita medială, cunoscută popular sub numele de „cotul jucătorului de golf”, este o formă de tendinită care afectează tendoanele din partea internă a cotului

Acest sindrom de durere este rezultatul suprasolicitării și inflamației tendoanelor care se atașează la epicondilul medial al humerusului, zona de inserție a mușchilor care flexează încheietura mâinii și degetele.

Deși este adesea asociată cu jucătorii de golf, epicondilita medială poate afecta orice persoană care efectuează activități repetitive care pun stres pe tendoanele antebrațului. 

Aceasta include nu doar sportivii, ci și profesioniștii din diverse domenii, precum meșteșugari, muzicieni și lucrători în construcții.

Epicondilita medială apare atunci când mișcările repetitive și stresul mecanic provoacă microleziuni ale tendoanelor flexoare ale încheieturii și degetelor. 

Răspunsul inflamator inițial poate duce la durere și disfuncție, care dacă sunt lăsate netratate, pot deveni cronice, provocând degenerarea tendoanelor afectate.

Totuși, progresele recente în înțelegerea acestor afecțiuni ale cotului au condus la dezvoltarea unor strategii terapeutice mai eficiente, care vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și încetinirea progresiei afecțiunii.

EPICONDILITA MEDIALA KRATOSRECOVERY CLINIC.RO 3

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Epicondilita medială poate fi declanșată de o varietate de activități, majoritatea implicând mișcări repetitive ale mâinii și încheieturii:

Activități Sportive

Sporturile care implică aruncarea obiectelor sau folosirea repetitivă a încheieturii mâinii, cum ar fi golf, tenis, aruncarea cu discul, sau baseball, sunt frecvente cauze.

Profesii

Meserii care necesită mișcări repetate ale mâinii și încheieturii, cum ar fi utilizarea sculelor, lucrul la calculator sau activitățile care implică mișcări fine, cum sunt cele ale muzicienilor sau pictorilor.

Alte Cauze

Orice activitate care implică strângerea repetitivă a mâinii sau mișcări care pun stres pe tendoanele antebrațului.

Simptomele epicondilitei mediale includ, dar nu se limitează la:

Sensibilitate

Zona în jurul epicondilului medial poate fi sensibilă la atingere.

Durere la Nivelul Cotului

Durerea este adesea localizată pe partea internă a cotului și poate iradia către antebraț. Durerea poate crește cu activități specifice, cum ar fi strângerea mâinii, rotirea încheieturii sau atunci când se ridică greutăți.

Slăbiciune

Pacienții pot experimenta slăbiciune în mâini și încheieturi, ceea ce poate face dificilă efectuarea sarcinilor zilnice.

Rigiditate

Cotul poate deveni rigid, limitând amplitudinea de mișcare.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticarea epicondilitei mediale include adesea:

Examinare Fizică

Medicul va evalua durerea și sensibilitatea prin palparea zonei afectate și prin efectuarea unor teste care solicită mușchii și tendoanele afectate.

Teste de Imagistică

Deși adesea diagnosticul poate fi stabilit prin examinare fizică, uneori pot fi necesare radiografii pentru a exclude alte cauze ale durerii de cot, cum ar fi fracturile. RMN-ul poate fi folosit pentru a evalua gradul de deteriorare a tendoanelor.

Teste Funcționale

Pot include diverse mișcări ale brațului și mâinii pentru a determina specific activitățile care provoacă durere.

Înțelegerea acestor aspecte este esențială pentru elaborarea unui plan de tratament personalizat.

EPICONDILITA MEDIALA KRATOSRECOVERY CLINIC.RO

Tratament Kratos Recovery Clinic

Epicondilita medială, variază în funcție de severitatea leziunii și poate include metode conservatoare sau chirurgicale.

Tratamente Conservatare

Multe cazuri de epicondilită medială pot fi gestionate eficient prin metode conservatoare:

 • Repaus: Evitarea activităților care exacerbează durerea este esențială. Acest lucru permite tendoanelor să se odihnească și să înceapă procesul de vindecare.
 • Gheață: Aplicarea de comprese reci pe zona afectată poate reduce inflamația și ameliora durerea.
 • Medicație: Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pot ajuta la controlul durerii și la reducerea inflamației.
 • Kinetoterapie: Un program de exerciții fizice specializat, conceput de un kinetoterapeut, poate ajuta la menținerea și îmbunătățirea mobilității articulației cotului, întărirea mușchilor care îl susțin și diminuarea simptomelor. 
 • Fizioterapia: terapia TECAR, Laser High Intensity, ultrasunete, electroterapie, terapie manuală.
 • Orteze de cot sau benzi: Purtarea unei orteze de cot sau benzi speciale pot ajuta la reducerea tensiunii pe tendoanele afectate.

Prevenție

Prevenirea recurenței epicondilitei mediale include:

 • Tehnici corecte în activități: Instruirea pentru utilizarea tehnicilor adecvate în sport și la locul de muncă poate reduce riscul de suprasolicitare.
 • Exerciții de întărire și stretching: Menținerea forței și flexibilității mușchilor antebrațului poate preveni reapariția leziunilor.
 • Pauze frecvente: Dacă activitatea implică mișcări repetate ale mâinii și antebrațului, este esențial să se ia pauze regulate pentru a permite mușchilor să se relaxeze.

Reabilitare și Recuperare

Reabilitarea după epicondilită medială, fie că a fost tratată conservator sau chirurgical, este esențial pentru restabilirea funcției complete:

 • Continuarea kinetoterapiei: După intervenția chirurgicală, kinetoterapia este necesară pentru a restabili forța și mobilitatea.
 • Reintegrarea treptată a activităților: Pacientul va fi încurajat să reintegreze treptat activitățile normale, evitând mișcările care au provocat inițial problema.

Tratament Chirurgical

Dacă simptomele nu se îmbunătățesc după 6-12 luni de tratament conservator, sau dacă durerea devine incapacitantă, poate fi luată în considerare intervenția chirurgicală:

 • Debridarea chirurgicală: Procedura implică îndepărtarea țesutului inflamat din tendoanele afectate și repararea oricăror rupturi mici ale tendonului.
 • Release chirurgical: Uneori, chirurgul poate alege să elibereze tendonul din epicondilul medial pentru a reduce tensiunea și a facilita vindecarea.

La Kratos Recovery Clinic avem o abordare atentă și personalizată pentru fiecare pacient. De la evaluare și diagnostic până la tratament și reabilitare, fiecare etapă este deosebit de importantă pentru restabilirea funcției cotului și pentru prevenirea leziunilor viitoare.

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

EPICONDILITA MEDIALA KRATOSRECOVERY CLINIC.RO2
Cele mai frecvente întrebări

Epicondilita medială sau „cotul jucătorului de golf", este o inflamație a tendoanelor care se atașează de epicondilul medial al humerusului, adesea cauzată de activități care implică mișcări repetate ale încheieturii și degetelor.
Se diferă de epicondilita laterală sau „cotul tenismenului", care afectează tendoanele atașate de epicondilul lateral al humerusului, datorită mișcărilor repetitive ale încheieturii care extind mâna.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button