KRATOS

Ce este Fasceita Planetară?

Fasceita plantară este una dintre cele mai comune cauze ale durerii de călcâi, afectând milioane de persoane în fiecare an. Aceasta implică inflamația fasciei plantare, o bandă groasă de țesut care se întinde de la călcâi până la baza degetelor de la picioare.

Fascia plantară acționează ca un arc de susținere pentru arcada piciorului, absorbind șocurile și presiunea exercitată pe picior în timpul mersului și alergării.

Fasceita plantară este frecvent întâlnită la persoanele active, sportivi, dar și la indivizii care stau mult în picioare, având o incidență crescută în rândul persoanelor cu vârste între 40 și 60 de ani. 

De asemenea, este mai prevalentă la persoanele cu supraponderalitate sau obezitate din cauza presiunii suplimentare exercitate asupra picioarelor.

Din punct de vedere patofiziologic, fasceita plantară rezultă din microtraume repetate și suprasolicitare care duc la inflamație și degenerare a fasciei plantare. 

Tensiunea excesivă pe fascia plantară poate cauza microrupturi la nivelul călcâiului, ceea ce duce la durere și inflamație. Factori biomecanici, cum ar fi piciorul plat sau arcada înaltă, pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea acestei condiții.

Totuși, progresele recente în înțelegerea acestor afecțiuni ale picioarelor au condus la dezvoltarea unor strategii terapeutice mai eficiente, care vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și încetinirea progresiei afecțiunii.

fasceita planetara kratosrecoveryclinic.ro 2

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Fasceita plantară poate fi provocată de mai mulți factori care contribuie la stresul excesiv pe fascia plantară:

Suprasolicitarea

Activitățile care implică mersul pe jos sau alergarea pe suprafețe dure, mișcări repetate sau salturi pot suprasolicita fascia plantară.

Schimbări în Activitate

Creșterea bruscă în intensitatea sau durata activităților fizice poate duce la fasceita plantară.

Greutate corporală

Greutatea excesivă pune presiune suplimentară pe fascia plantară, în special la persoanele supraponderale sau obeze.

Încălțăminte Necorespunzătoare

Pantofii care nu oferă suport adecvat arcadelor sau sunt uzati pot contribui la dezvoltarea acestei condiții.

Structura Piciorului

Piciorul plat sau un arc înalt, precum și problemele de aliniere ale picioarelor pot afecta modul în care greutatea este distribuită când stai în picioare, crescând riscul de a dezvolta fasceita plantară.

Simptomele fasceitei plantare includ:

Durere de CălcâI

Durerea este adesea descrisă ca fiind ascuțită și este cel mai intens resimțită în primele pași dimineața sau după perioade lungi de ședere.

Durere Care se Agravează după Activitate

Durerea poate să nu fie evidentă în timpul activității, dar se intensifică în mod semnificativ după o perioadă de odihnă.

Tumefacție

Poate apărea umflătură în zona călcâiului.

DiagnosticDiagnosticul fasceitei plantare se face de obicei pe baza istoricului medical și a unui examen fizic:Examenul fizic: Teste imagistice: 

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticarea fasceitei plantare începe cu un istoric medical detaliat și un examen fizic, urmate de teste imagistice și uneori, teste de laborator pentru a exclude alte condiții și pentru a confirma prezența și severitatea afecțiunilor.

Examenul Fizic

Medicul va verifica sensibilitatea la nivelul călcâiului și arcului piciorului, și poate evalua flexibilitatea tendonului lui Achile și forța picioarelor.

Radiografii

Radiografiile nu sunt de obicei necesare pentru diagnosticarea fasceitei plantare, dar pot fi folosite pentru a exclude alte cauze ale durerii de călcâi, cum ar fi fracturile sau spursurile osoase. Uneori, se recomandă RMN-ul pentru a evalua gradul de inflamație al fasciei.

Înțelegerea cauzelor și a simptomelor, precum și diagnosticarea corectă sunt esențiale pentru gestionarea fasceitei plantare. 

fasceita planetara kratosrecoveryclinic.ro 3

Tratament Kratos Recovery Clinic

Tratamentul pentru fasceita plantară variază în funcție de severitate și poate include metode conservatoare sau chirurgicale.

Tratamente Conservatare

Multe cazuri de fasceită plantară pot fi eficient gestionate prin metode conservatoare:

  • Îngrijire la domiciliu: Repausul, evitarea activităților care provoacă durere și aplicarea regulată de gheață sunt măsuri inițiale recomandate pentru a reduce inflamația și durerea.
  • Medicație: Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, pot fi utilizate pentru a controla durerea și inflamația.
  • Kinetoterapie: Un program regulat de stretching a fasciei plantare și a tendonului lui Achile poate ajuta la ameliorarea simptomelor. 

De asemenea, un plan de exerciții fizice specializat, conceput de un kinetoterapeut, poate ajuta la diminuarea simptomelor.

Prevenție

Prevenirea recidivelor de fasceită plantară poate include:

  • Menținerea unei greutăți optime: Reducerea greutății corporale pentru a diminua presiunea asupra fasciei plantare.
  • Încălțăminte adecvată: Purtați încălțăminte cu suport bun pentru arc și amortizare suficientă.
  • Evitarea supraîncărcării: Monitorizați activitățile zilnice și evitați mișcările repetitive care pot pune presiune excesivă pe planta piciorului.

Reabilitare și Recuperare

Reabilitarea după un tratament conservator sau chirurgical este crucială pentru o recuperare completă:

  • Continuarea stretchingului și întăriri: Menținerea rutinei de întinderi și adăugarea exercițiilor de întărire pentru a îmbunătăți forța și mobilitatea piciorului.
  • Managementul postoperator: După chirurgie, gestionarea durerii și începerea treptată a exercițiilor de mobilitate sunt esențiale pentru o bună recuperare.

Tratament Chirurgical

Chirurgia este considerată în general ca ultimă soluție, recomandată doar dacă tratamentele conservatoare nu au ameliorat simptomele după 6-12 luni. 

  • Debridare plantară: Acesta este cel mai comun tip de intervenție chirurgicală pentru fasceita plantară și implică îndepărtarea unei porțiuni a fasciei plantare pentru a reduce tensiunea.
  • Desprindere a fasciei plantare: În unele cazuri, se poate efectua o desprindere parțială a fasciei plantare de la osul călcâiului.

Fasceita plantară necesită o abordare atentă și personalizată pentru fiecare pacient. De la evaluare și diagnostic până la tratament și reabilitare, fiecare etapă este deosebit de importantă pentru restabilirea funcției piciorului și pentru prevenirea leziunilor viitoare. 

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

Cele mai frecvente întrebări

Fasceita plantară este o inflamație a fasciei plantare, o bandă de țesut care se întinde de la călcâi până la degetele de la picioare. Durerea apare când tensiunea excesivă și microtraumele repetate cauzează mici rupturi în fascie, ceea ce duce la inflamație și durere, în special în zona călcâiului.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button