Cauze. Simptome. Diagnosticare.
Fasceita plantară poate fi provocată de mai mulți factori care contribuie la stresul excesiv pe fascia plantară:
Suprasolicitarea
Activitățile care implică mersul pe jos sau alergarea pe suprafețe dure, mișcări repetate sau salturi pot suprasolicita fascia plantară.
Schimbări în Activitate
Creșterea bruscă în intensitatea sau durata activităților fizice poate duce la fasceita plantară.
Greutate corporală
Greutatea excesivă pune presiune suplimentară pe fascia plantară, în special la persoanele supraponderale sau obeze.
Încălțăminte Necorespunzătoare
Pantofii care nu oferă suport adecvat arcadelor sau sunt uzati pot contribui la dezvoltarea acestei condiții.
Structura Piciorului
Piciorul plat sau un arc înalt, precum și problemele de aliniere ale picioarelor pot afecta modul în care greutatea este distribuită când stai în picioare, crescând riscul de a dezvolta fasceita plantară.
Simptomele fasceitei plantare includ:
Durere de CălcâI
Durerea este adesea descrisă ca fiind ascuțită și este cel mai intens resimțită în primele pași dimineața sau după perioade lungi de ședere.
Durere Care se Agravează după Activitate
Durerea poate să nu fie evidentă în timpul activității, dar se intensifică în mod semnificativ după o perioadă de odihnă.
Tumefacție
Poate apărea umflătură în zona călcâiului.
DiagnosticDiagnosticul fasceitei plantare se face de obicei pe baza istoricului medical și a unui examen fizic:Examenul fizic: Teste imagistice:
Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!
Diagnosticarea fasceitei plantare începe cu un istoric medical detaliat și un examen fizic, urmate de teste imagistice și uneori, teste de laborator pentru a exclude alte condiții și pentru a confirma prezența și severitatea afecțiunilor.
Examenul Fizic
Medicul va verifica sensibilitatea la nivelul călcâiului și arcului piciorului, și poate evalua flexibilitatea tendonului lui Achile și forța picioarelor.
Radiografii
Radiografiile nu sunt de obicei necesare pentru diagnosticarea fasceitei plantare, dar pot fi folosite pentru a exclude alte cauze ale durerii de călcâi, cum ar fi fracturile sau spursurile osoase. Uneori, se recomandă RMN-ul pentru a evalua gradul de inflamație al fasciei.
Înțelegerea cauzelor și a simptomelor, precum și diagnosticarea corectă sunt esențiale pentru gestionarea fasceitei plantare.