KRATOS

Ce sunt Fracturile Metacarpiene?

Fracturile metacarpiene sunt unele dintre cele mai frecvente leziuni ale mâinii, implicând ruperea unuia sau mai multor oase metacarpiene, care sunt esențiale pentru mobilitatea și funcționalitatea mâinii. 

Acestea se află între oasele încheieturii (carpiene) și falange (oasele degetelor) și joacă un rol important în mișcările fine ale mâinii, cum ar fi prinderea, strângerea și manipularea obiectelor.

Fracturile de metacarpian sunt comune în rândul populației active, în special la bărbați tineri, datorită expunerii la activități sportive și fizice care implică riscuri de impact direct sau stres repetitiv asupra mâinii. Aceste fracturi reprezintă aproximativ 40% din toate fracturile osoase ale mâinii, subliniind importanța recunoașterii și tratamentului adecvat.

Totuși, progresele recente în înțelegerea acestor afecțiuni ale mâinii au condus la dezvoltarea unor strategii terapeutice eficiente, care vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și încetinirea progresiei afecțiunii.

fractura metacarpiene kratosrecoveryclinic.

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Fracturile de metacarpian pot avea cauze diverse, cele mai frecvente fiind:

Trauma Directă

Impactul direct pe mâna închisă, cum ar fi lovirea unui obiect solid sau căderea pe mâini.

Stres Repetitiv

Activitățile care implică mișcări repetitive ale mâinii sau presiune continuă asupra metacarpienelor, cum ar fi în sporturile de rachetă sau la utilizarea uneltelor manuale, pot duce la fracturi de stres.

Accidente

Căderi, accidente auto sau sportive pot duce la fracturi severe ale metacarpienelor.

Simptomele unei fracturi de metacarpian includ:

Durere Acută

Intensificată la mișcare sau la aplicarea de presiune.

Umflare și Vânătăi

Apariția rapidă a umflăturilor și vânătăilor în jurul zonei afectate.

Deformare Vizibilă

În cazurile severe, oasele metacarpiene pot fi vizibil deplasate.

Reducerea Mobilității

Dificultatea sau incapacitatea de a mișca degetele sau mâna afectată.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticul fracturilor de metacarpiene este important pentru determinarea tratamentului adecvat și se bazează pe:Examinare Fizică

Medicul va evalua mâna pentru a identifica locația exactă a durerii și a deformațiilor.

Imagini Radiografice

Radiografiile sunt esențiale pentru a vizualiza fractura și pentru a determina tipul și severitatea acesteia.

Scanări CT sau RMN

Acestea pot fi necesare în cazuri complicate pentru a evalua detaliat structurile înconjurătoare și pentru a planifica intervenția chirurgicală.

fractura metacarpiene kratosrecoveryclinic.ro 1

Tratament Kratos Recovery Clinic

Tratamentul pentru fractura de metacarpian variază în funcție de severitatea leziunii și poate include metode conservatoare sau chirurgicale.

Reabilitare și Recuperare

Procesul de recuperare este esențial pentru succesul pe termen lung al tratamentului unei fracturi de metacarpian:

  • Reevaluare continuă: Monitorizarea progresului vindecării prin vizite regulate la medic și radiografii periodice.
  • Îngrijire postoperatorie: În cazurile chirurgicale, gestionarea durerii și prevenirea infecțiilor sunt prioritare.
  • Recuperare funcțională: Kinetoterapie pentru a restabili funcția completă a mâinii și pentru a preveni rigiditatea articulațiilor. 

Tratament Chirurgical

Chirurgia poate fi necesară în cazurile în care fractura este severă, în special dacă există multiple fragmente osoase sau dacă alinierea oaselor este substanțial perturbată:

  • Fixare internă: Tehnici cum ar fi inserția de șuruburi, plăci sau tije metalice pentru a menține oasele în aliniament corect pe durata vindecării.
  • Redresare deschisă și fixare internă (ORIF): Acest procedeu este folosit pentru a realinia fragmentele osoase printr-o incizie, urmată de aplicarea de hardware chirurgical pentru a stabiliza fractura.

Tratamente Conservatare

  • Imobilizare: Cea mai comună metodă inițială de tratament este imobilizarea mâinii afectate cu o atelă sau un gips. Aceasta ajută la menținerea oaselor în aliniament corect și permite vindecarea naturală. Perioada de imobilizare poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de severitatea fracturii.
  • Medicație pentru durere: Analgezicele, cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul, sunt adesea prescrise pentru a controla durerea. În cazuri mai severe, pot fi necesare medicamente mai puternice.
  • Kinetoterapie: După ce fractura a început să se vindece și atela a fost îndepărtată, kinetoterapia este importantă pentru a restabili mobilitatea, forța și funcționalitatea mâinii. 

Exercițiile vor fi adaptate pentru a încuraja mișcarea fără a suprasolicita oasele în curs de vindecare..

Prevenirea fracturilor de metacarpian implică adoptarea măsurilor de siguranță adecvate în activități riscante și utilizarea echipamentului de protecție în timpul sporturilor. De asemenea, menținerea unei bune condiții fizice și a unei alimentații echilibrate ajută la întărirea oaselor.

Fractura de metacarpian necesită o abordare atentă și personalizată pentru fiecare pacient. De la evaluare și diagnostic până la tratament și reabilitare, fiecare etapă este deosebit de importantă pentru restabilirea funcției mâinii și pentru prevenirea leziunilor viitoare. 

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

Exercitiu articulatii
Cele mai frecvente întrebări

Timpul necesar pentru imobilizare variază în funcție de severitatea și locația fracturii, dar în general durează între 4 și 6 săptămâni. Medicul dumneavoastră va determina perioada exactă bazată pe răspunsul la tratament și pe progresul vindecării observat în radiografii.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button