KRATOS

Ce este Leziunile Meniscului?

Leziunile meniscului sunt cele mai frecvente cauze de durere ale genunchilor, afectând un spectru larg de persoane, de la sportivi la vârstnici. 

Meniscurile sunt două bucăți de cartilaj în formă de C care acționează ca amortizoare între femur (osul coapsei) și tibie (osul principal al gambei). 

Aceste structuri esențiale ajută la distribuirea greutății și la stabilizarea articulației genunchiului, permițându-ne să ne mișcăm, să alergăm și să sărim eficient și fără durere.

Leziunile meniscului pot varia de la microrupturi minore până la rupturi majore, afectând unul sau ambele meniscuri. Aceste leziuni pot compromite funcția normală a genunchiului, ducând la durere, inflamație și în unele cazuri, la incapacitatea de a efectua mișcările de bază. 

La Kratos Recovery Clinic avem o echipă specializată care înțelege natura leziunilor și simptomele, îți oferă un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat, pentru a te ajuta să previ aceste afecțiuni sau să te recuperezi dacă leziunile meniscului s-au produs deja. 

afectiuni ale meniscului 3 leziuni ale meniscului 2 afectiuni ale meniscului kratosrecoveryclinic.ro

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Leziunile de menisc pot fi cauzate de o varietate de factori, împărțite adesea în două categorii principale: traumatice și degenerative.

Traumatice

Aceste leziuni sunt frecvente în rândul sportivilor și pot apărea în urma unui stres fizic direct, cum ar fi răsucirea bruscă a genunchiului în timp ce piciorul este fix pe sol. Sporturile cu un risc crescut includ fotbalul, baschetul, fotbalul american, schiul și alergarea montană (trail running).

Degenerative

Pe măsură ce îmbătrânim, meniscurile noastre se pot deteriora și slăbi, crescând riscul de rupturi chiar și în urma activităților zilnice normale sau a mișcărilor minore. Aceste tipuri de leziuni sunt mai frecvente la persoanele de peste 40 de ani.

Alți factori care pot contribui la leziunile de menisc includ obezitatea, lipsa de flexibilitate sau forță musculară și antecedentele de leziuni la genunchi.

Simptomele unei leziuni de menisc pot varia în funcție de severitate și de localizarea  rupturii. Cele mai comune simptome includ:

Durere

Localizată de obicei în zona interioară sau exterioară a genunchiului, care se agravează atunci când genunchiul este mișcat sau pus sub presiune.

Umflături

Inflamația poate apărea în urma leziunii, ducând la umflarea genunchiului.

Rigiditate

O senzație de rigiditate în genunchi, însoțită adesea de o gamă redusă de mișcare.

Blocarea Genunchiului

În cazurile severe, genunchiul poate să nu se îndoaie complet sau să rămână blocat într-o anumită poziție.

Senzatia de „Cedare

Genunchiul poate părea că cedează sau că nu oferă suportul necesar în timpul mersului sau alergării.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticarea corectă a unei leziuni de menisc este importantă pentru planificarea tratamentului adecvat. Procesul de diagnostic începe, de obicei, cu un istoric medical complet și un examen fizic, urmat de teste de imagistică pentru a confirma natura și amploarea leziunii.

Examen Fizic

Medicul va evalua simptomele, va verifica semnele de inflamație și va efectua diverse teste pentru a determina integritatea meniscului. Unul dintre aceste teste poate fi testul McMurray, care implică îndoirea, întinderea și rotirea genunchiului pentru a verifica dacă apare durerea.

Imagistică Medicală

Radiografii: Deși nu pot arăta leziunile meniscului direct, radiografiile pot fi utilizate pentru a exclude alte probleme ale genunchiului, cum ar fi fracturile.
Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN): RMN-ul este metoda standard de aur pentru diagnosticarea leziunilor de menisc, oferind imagini detaliate ale țesuturilor moi, inclusiv meniscurile.

Artroscopie

În cazuri selecte, o procedură chirurgicală minim invazivă numită artroscopie poate fi folosită atât pentru diagnosticare, cât și pentru tratament. Prin artroscopie, medicul poate vizualiza direct interiorul articulației genunchiului și poate evalua extinderea leziunii meniscului.

electroterapie kratosrecoveryclinic.ro

Tratament Kratos Recovery Clinic

Tratamentul pentru leziunile de menisc variază în funcție de tipul și severitatea leziunii, vârsta pacientului, nivelul de activitate și prezența oricăror probleme asociate ale genunchiului. Opțiunile de tratament pot fi conservatoare (non-chirurgicale) sau chirurgicale.

Tratamente Conservatare

Fizioterapia și kinetoterapia joacă un rol esențial în recuperarea după o astfel de leziune, oferind o gamă largă de metode terapeutice pentru a sprijini vindecarea și a preveni viitoarele leziuni. Iată cele mai eficiente metode în acest context:

Fizioterapie pentru Leziunile de Menisc

 • Terapia TECAR (Transfer Energetic Capacitiv și Rezistiv): Această metodă non-invazivă utilizează energia electrică pentru a stimula procesele naturale de vindecare ale corpului, reducând durerea și inflamația. 

Terapia TECAR favorizează circulația sanguină și ajută la accelerarea recuperării țesuturilor lezate, fiind deosebit de eficientă în fazele inițiale post-traumatice.

 • Laser High Intensity: Laserterapia utilizează lumina laser pentru a penetra țesuturile, oferind un efect antiinflamator și analgezic. 

Această metodă stimulează repararea celulară și îmbunătățește circulația în zona afectată, ajutând la reducerea durerii și a edemului asociat cu leziunile de menisc.

 • Game Ready: Este un sistem de crioterapie și compresie, care combină răcirea cu presiunea pentru a minimiza durerea și inflamația. 

Game Ready este deosebit de util în managementul postoperator al leziunilor de menisc, ajutând la reducerea timpilor de recuperare prin minimizarea umflăturilor și îmbunătățirea mobilității.

 • Terapia Manuală: Tehnicile de terapie manuală, inclusiv mobilizările articulare și masajul terapeutic, sunt esențiale pentru îmbunătățirea amplitudinii de mișcare și reducerea rigidității articulației genunchiului. 

Aceste tehnici pot ajuta, de asemenea, la alinarea durerii și la îmbunătățirea circulației locale.

 • Electroterapia: Include diverse tehnici precum TENS (Stimulare Electrică Nervoasă Transcutanată) și EMS (Stimulare Musculară Electrică) pentru a reduce durerea și a stimula funcționarea musculară. 

Aceste metode pot fi utilizate pentru a ameliora durerea, a reduce inflamația și a îmbunătăți forța musculară în zona afectată.

Kinetoterapie pentru Leziunile de Menisc

Kinetoterapia implică un set personalizat de exerciții fizice concepute pentru a restabili mobilitatea, forța și funcționalitatea genunchiului după o leziune de menisc. 

Un program de kinetoterapie poate include:

 • Exerciții de întărire musculară: Pentru a sprijini și proteja articulația genunchiului, accentuând pe cvadricepși, ischiogambieri și mușchii stabilizatori.
 • Exerciții de mobilitate și flexibilitate: Pentru a îmbunătăți amplitudinea de mișcare și a reduce riscul de rigiditate articulară.
 • Propriocepție și echilibru: Exerciții destinate îmbunătățirii controlului neuromuscular și a stabilității genunchiului, esențiale pentru prevenirea viitoarelor leziuni.
 • Activități funcționale și de readaptare: Focalizate pe revenirea la activitățile zilnice și sportive, ajustând treptat dificultatea și intensitatea exercițiilor pentru a corespunde progresului pacientului și obiectivelor specifice. Acestea pot include exerciții de mers, alergare ușoară, și mișcări specifice sportului practicat, pentru a asigura o recuperare completă și o reintegrare reușită în activitățile cotidiene sau sportive.
 • Tehnici de relaxare și stretching: Pentru a reduce tensiunea musculară și a îmbunătăți flexibilitatea țesuturilor moi din jurul genunchiului. Aceste tehnici contribuie, de asemenea, la diminuarea durerii și la îmbunătățirea confortului în timpul mișcării.

Adesea, reușita unui program de kinetoterapie depinde de angajamentul și consecvența pacientului în urmarea recomandărilor terapeutice.

Tratament Chirurgical

Când tratamentul conservator nu este suficient sau în cazul leziunilor severe, intervenția chirurgicală poate fi necesară.

 • Meniscectomie parțială: Îndepărtarea porțiunii deteriorate a meniscului. Aceasta este o procedură comună care poate ameliora simptomele și îmbunătăți funcția genunchiului.
 • Repararea meniscului: În anumite cazuri, ruptura meniscului poate fi reparată chirurgical, în special la pacienții mai tineri sau la leziuni specifice bine localizate.
 • Transplantul de menisc: În cazuri rare, un menisc deteriorat sever poate fi înlocuit cu unul de la un donator. Această opțiune este considerată în general pentru pacienții tineri cu leziuni semnificative.

Importanța comunicării eficiente între pacient și terapeut nu poate fi subestimată în procesul de recuperare. Pacienții trebuie să fie informați cu privire la etapele recuperării, așteptările realiste și implicarea activă necesară pentru atingerea obiectivelor de reabilitare. 

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

Ortopedie
Cele mai frecvente întrebări

Meniscul este o structură de cartilaj fibros, în formă de C, situată în articulația genunchiului. Fiecare genunchi are două meniscuri, unul medial (în interiorul genunchiului) și unul lateral (în exteriorul genunchiului).
Meniscurile au rolul esențial de a absorbi șocurile, de a distribui greutatea corpului în mod egal pe articulația genunchiului și de a crește stabilitatea acesteia, reducând riscul de deteriorare a cartilajului articular.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button