KRATOS

Ce este Luxația Șoldului?

Luxația șoldului reprezintă o leziune gravă și relativ rară în care capul femural este forțat să iasă din cavitatea sa normală din acetabulum, parte a osului pelvian. 

Acest lucru poate afecta nu doar osul, ci și structurile moi din jur, inclusiv ligamentele, tendoanele și mușchii, care sunt esențiale pentru stabilizarea șoldului.

Această afecțiune poate cauza durere severă și incapacitatea de a mișca piciorul afectat. În funcție de severitate, luxația șoldului poate avea consecințe pe termen lung asupra mobilității și calității vieții pacientului.

Este mai frecventă în urma unor accidente de mare impact, cum ar fi accidentele auto sau căderile de la înălțime și este mai rar întâlnită în activitățile cotidiene sau sportive. 

Este o urgență medicală care necesită tratament imediat pentru a minimiza riscul de complicații, cum ar fi necroza avasculară a capului femural sau deteriorarea nervilor înconjurători.

Totuși, progresele recente în înțelegerea acestor afecțiuni ale șoldului au condus la dezvoltarea unor strategii terapeutice mai eficiente, care vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și încetinirea progresiei afecțiunii.

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Luxația șoldului poate fi cauzată de diverse circumstanțe, de obicei implicând forțe mari:

Traume Severe

Accidentele de vehicule și căderile de la înălțime sunt cele mai comune cauze ale luxației șoldului.

Sporturi

În sporturi precum fotbalul, schiul sau rugby, impacturile puternice sau căderile pot duce la astfel de leziuni.

Condiții Preexistente

Pacienții cu proteze de șold (artroplastie totală de șold) sunt la risc crescut pentru luxații datorită instabilității potențiale a componentelor protetice.

Simptomele luxației șoldului sunt destul de evidente și pot include:

Durere Severă

Luxația este extrem de dureroasă, iar durerea este de obicei imediată și intensă.

Deformare Vizibilă

Piciorul pe partea afectată poate părea mai scurt și este adesea rotit anormal, fie spre interior, fie spre exterior.

Imposibilitatea de a Mișca Piciorul

Pacientul nu va putea mișca piciorul afectat din cauza durerii și a deplasării capului femural.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticarea luxației șoldului include:

Examinare Fizică

Medicul va evalua poziția piciorului și va căuta semne de deformare sau asimetrie.

Radiografii

Radiografiile sunt esențiale pentru a confirma luxația și pentru a evalua prezența altor leziuni, cum ar fi fracturile.

Imagini prin Rezonanță Magnetică (IRM)

RMN-ul poate fi utilizat pentru a evalua deteriorarea țesuturilor moi înconjurătoare și a structurilor intraarticulare.

Înțelegerea cauzelor și a simptomelor, precum și diagnosticarea corectă sunt esențiale pentru gestionarea luxației șoldului. 

luxatia soldului 1 kratosrecoveryclinic.ro

Tratament Kratos Recovery Clinic

Tratamentul pentru luxația șoldului variază în funcție de severitatea leziunii și poate include metode conservatoare sau chirurgicale.

Tratamente Conservatare

Pentru cazurile în care nu există leziuni suplimentare grave și capul femural poate fi repoziționat fără intervenție chirurgicală, se pot considera tratamente conservatoare:

 • Redresarea manuală sau închisă: Aceasta implică manevrarea fizică a capului femural înapoi în acetabulum sub anestezie. Este adesea prima linie de tratament.
 • Imobilizare: După redresare, șoldul poate fi imobilizat cu ajutorul unei atele sau altor dispozitive pentru a menține stabilitatea articulației pe durata vindecării.
 • Medicație: Medicamentele pentru durere și antiinflamatoare pot ajuta la gestionarea simptomelor în perioada de recuperare imediată.

Prevenție

Prevenirea luxațiilor șoldului implică adesea măsuri de siguranță pentru a evita accidentele:

 • Educație pentru prevenție: Înțelegerea riscurilor și a factorilor de risc poate ajuta în adoptarea unor practici mai sigure la locul de muncă sau în timpul activităților sportive.
 • Utilizarea echipamentului de protecție: În sporturile cu risc crescut, utilizarea echipamentului de protecție adecvat poate preveni leziunile de șold.
 • Măsuri de siguranță acasă: Pentru persoanele în vârstă, îmbunătățirea siguranței în casă, cum ar fi instalarea de bare de sprijin și eliminarea obstacolelor de pe podea, poate reduce riscul de căderi.

Reabilitare și Recuperare

 • Recuperarea după o luxație a șoldului poate varia în funcție de severitatea leziunii și de tratamentul ales:
 • Fizioterapia: terapia TECAR, Laser High Intensity, ultrasunete, electroterapie, terapie manuală.
 • Kinetoterapie: Exerciții progresive de întărire și îmbunătățire a mobilității sunt esențiale pentru recuperarea completă. Inițial, se pune accent pe mișcări pasive și non-încărcare, urmate de exerciții de încărcare progresivă.
 • Reintroducerea activităților zilnice: Pacientul va fi încurajat să reia treptat activitățile zilnice sub supravegherea unui terapeut.

Tratament Chirurgical

În cazuri mai severe sau când tratamentul închis nu este fezabil sau eficient, poate fi necesară intervenția chirurgicală:

 • Repararea chirurgicală: Aceasta poate implica repararea sau înlocuirea structurilor de țesut moale deteriorate care susțin șoldul.
 • Reintervenție pentru proteze de șold: Dacă luxația implică o proteză de șold, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a ajusta sau înlocui componentele protetice.

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

luxatia soldului 2 kratosrecoveryclinic.ro
Cele mai frecvente întrebări

O luxație a șoldului apare când capul femural este forțat să iasă din cavitatea sa naturală în acetabulum. Este considerată o urgență medicală și este de obicei foarte dureroasă. Fără tratament adecvat, poate duce la complicații pe termen lung, cum ar fi instabilitatea șoldului, deteriorarea nervilor și necroza avasculară (moartea țesutului osos din cauza lipsei de sânge).

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button