KRATOS

Ce este Luxația Falangelor?

Luxația falangelor reprezintă deplasarea oaselor falangelor (oasele degetelor) din poziția lor normală în articulații. Această afecțiune este adesea rezultatul unui impact direct sau al unei traume indirecte. 

Luxațiile sunt probleme medicale serioase care pot afecta mobilitatea și funcționalitatea degetelor, ducând la durere și disconfort semnificativ.

Falangele sunt esențiale pentru mișcările fine și coordonarea degetelor, iar orice disfuncție în articulațiile lor poate perturba activitățile zilnice normale, cum ar fi scriere sau prinderea obiectelor. Tratamentul adecvat și rapid este important pentru a preveni complicațiile pe termen lung și pentru a restabili funcția optimă a degetelor.

DIn fericire, înțelegerea acestor afecțiuni ale mâinii este foarte bine dezvoltată, astfel că puteți beneficia de strategii terapeutice eficiente pentru tratarea acestei afecțiuni.

luxatie falange kratosrecoveryclinic.ro 1

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Luxațiile falangelor pot rezulta din diverse situații, cum ar fi:

Traume Directe

Impactul direct pe degete, cum ar fi lovitura cu un ciocan, prinderea degetului într-o ușă sau o minge care lovește degetul în timpul jocurilor sportive.

Căderi

Căderea pe mâini deschise sau pe degete poate duce la deplasarea articulațiilor.

Mișcări Violente

Torsiuni sau mișcări bruște care depășesc limitele normale de mișcare ale articulațiilor degetelor.

Activități Sportive

Sporturile care implică folosirea mâinilor, cum ar fi baschetul, voleiul sau fotbalul american, sunt asociate frecvent cu luxațiile de falange.

Luxațiile falangelor pot rezulta din diverse situații, cum ar fi:

Durere Intensă

Apare imediat după traumatism și este localizată la nivelul articulației afectate.

Deformare Vizibilă

Degetul poate arăta neobișnuit sau poate fi orientat într-o direcție anormală.

Umflare și Vânătăi

Zona în jurul articulației luxate se poate umfla și pot apărea vânătăi datorită lezării țesuturilor moi.

Pierderea Funcției

Capacitatea de a mișca degetul este adesea redusă sau absentă datorită durerii și inflamației.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticarea corectă a luxației de falange pentru a confirma prezența și severitatea afecțiunilor:

Examenul Fizic

Medicul va evalua vizual și manual articulația, observând orice deformare și testând limita de mișcare și sensibilitatea. Se poate realiza o evaluare a capacității degetului de a efectua mișcări specifice pentru a determina gradul afectării funcționale.

Radiografii

Imaginile radiografice sunt esențiale pentru a confirma prezența luxației și pentru a verifica dacă există și fracturi asociate.

RMN

Deși nu este întotdeauna necesar, RMN-ul poate fi utilizat pentru a obține detalii mai bune ale articulației și pentru a evalua starea cartilajului.

Înțelegerea cauzelor și a simptomelor, precum și diagnosticarea corectă sunt esențiale pentru gestionarea luxația de falange.. 

luxatie falange kratosrecoveryclinic.ro 3

Tratament Kratos Recovery Clinic

Tratamentul pentru luxația falangelor variază în funcție de severitatea și specificul leziunii, dar scopul principal este reducerea luxației, vindecarea țesuturilor lezate și restaurarea funcției normale a degetului.

Tratamente Conservatare

  • Redresarea Manuală (Reducerea): În majoritatea cazurilor, luxația necesită o reducere manuală, un proces în care medicul manipulează degetul pentru a repune articulația în alinierea corectă. Acest proces este de obicei efectuat sub anestezie locală pentru a reduce durerea.
  • Imobilizare: După reducere, degetul este adesea imobilizat cu o atelă sau o fașă pentru a asigura menținerea alinierii corecte în timpul procesului de vindecare. Durata de imobilizare poate varia de la câteva săptămâni la mai multe luni, în funcție de gravitatea luxației.
  • Medicație: Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sau alte analgezice pot fi prescrise pentru a controla durerea și inflamația.
  • Kinetoterapie: După o perioadă de imobilizare, Kinetoterapia este deosebit de importantă pentru a restabili mobilitatea, forța și funcționalitatea degetului. Exercițiile specifice ajută la prevenirea rigidității și la îmbunătățirea circulației în zona afectată.

Prevenție

  • Educație despre riscuri: Conștientizarea activităților care cresc riscul de luxații și adoptarea măsurilor de precauție adecvate.
  • Protecție adecvată: Utilizarea echipamentului de protecție în timpul activităților sportive sau fizice.

Reabilitare și Recuperare

Recuperarea completă depinde de o colaborare strânsă între pacient, medic și kinetoterapeut:

  • Monitorizarea progresului: Vizitele regulate la medic sunt esențiale pentru a evalua progresul vindecării și pentru a ajusta planul de tratament dacă este necesar.
  • Continuarea kinetoterapiei: Reabilitarea continuă este vitală pentru a asigura o recuperare completă a funcției și a forței degetului.

Tratament Chirurgical

Intervenția chirurgicală poate fi necesară în cazurile de luxații severe, recurente sau când există leziuni concomitente ale tendoanelor sau ligamentelor:

  • Proceduri de stabilizare: Pot implica folosirea de pini, șuruburi sau alte dispozitive de fixare pentru a stabiliza articulația în timpul vindecării.
  • Repararea structurilor afectate: Intervențiile pot fi necesare pentru a repara tendoanele sau ligamentele rupte care nu se pot vindeca adecvat prin metode conservatoare.

Luxația de falange necesită o abordare atentă și personalizată pentru fiecare pacient. De la evaluare și diagnostic până la tratament și reabilitare, fiecare etapă este deosebit de importantă pentru restabilirea funcției degetelor și pentru prevenirea leziunilor viitoare. 

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

luxatie falange kratosrecoveryclinic.ro
Cele mai frecvente întrebări

Dacă degetul este vizibil deformat, nu puteți mișca articulația normal sau simțiți o durere intensă la mișcare, este posibil să aveți o luxație. De asemenea, umflarea severă și vânătăile sunt indicii. Este important să consultați un medic pentru un diagnostic precis.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button