KRATOS

Ce sunt Pinteții Calcaneeni?

Pinteții calcaneeni, cunoscuți și sub denumirea de exostoze calcaneene, reprezintă creșteri osoase care se formează pe osul călcâiului. Acestea sunt adesea asociate cu durerea de călcâi și pot afecta calitatea vieții prin limitarea mobilității și confortului la mers. 

Pinteții calcaneeni sunt excrescențe care se dezvoltă în zona unde fascia plantară se inseră pe osul călcâiului, adesea ca rezultat al tensiunilor prelungite sau al inflamației cronice a fasciei.

În ciuda faptului că mulți indivizi pot avea pinteți fără simptome, pentru alții aceștia pot provoca durere și disconfort semnificative, influențând capacitatea de a merge sau de a sta în picioare pentru perioade lungi.

Pinteții calcaneeni se formează în răspuns la stresul repetitiv asupra osului călcâiului și a țesuturilor înconjurătoare. Inflamația cronică la nivelul fasciei plantare, cauzată de suprasolicitare sau de presiunea prelungită, poate stimula depunerea de calciu la locul de inserție a fasciei pe călcâi, rezultând în formarea unui pinten osos. De-a lungul timpului, acesta poate crește în dimensiune, provocând iritație și durere.

Totuși, progresele recente în înțelegerea acestor afecțiuni ale piciorului au condus la dezvoltarea unor strategii terapeutice mai eficiente, care vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și încetinirea progresiei afecțiunii.

PINTENII CALCANEENI KRATOSRECOVERYCLINIC.RO 3

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Pinteții calcaneeni se pot dezvolta din mai multe cauze:

Suprasolicitarea

Activitățile care implică mersul sau alergarea pe suprafețe dure, mișcări repetate sau salturi pot crește riscul de formare a pinteților datorită stresului repetitiv asupra călcâiului.

Greutatea Corporală Excesivă

Obezitatea poate pune presiune suplimentară pe călcâi, favorizând formarea pinteților.

Structura Piciorului

Anomaliile biomecanice, cum ar fi picioarele plate sau un arc înalt, pot altera distribuția greutății pe picior și pot exercita presiuni neobișnuite asupra călcâiului.

Încălțăminte Necorespunzătoare

Pantofii care nu oferă suport adecvat sau sunt prea rigizi pot contribui la dezvoltarea pinteților calcaneeni prin lipsa amortizării adecvate și suportului arcadelor.

Vârsta

Degradarea țesuturilor cu vârsta poate face călcâiul mai susceptibil la leziuni.

Simptomele asociate cu pinteții calcaneeni includ:

Durere de CălcâI

Aceasta este cel mai comun simptom și poate varia de la o durere ușoară la o durere ascuțită, intensă, adesea descrisă ca fiind mai severă dimineața sau după perioade de repaus.

Durere la Mers sau la Atingere

Presiunea pe călcâi poate intensifica durerea, iar în cazuri severe, mersul poate deveni dificil.

Roșeață și Umflături

Zona în jurul călcâiului poate deveni inflamată și sensibilă la atingere.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticarea pinteților calcaneeni începe cu un istoric medical detaliat și un examen fizic, urmate de teste imagistice și uneori, teste de laborator pentru a exclude alte condiții și pentru a confirma prezența și severitatea afecțiunilor.

Examenul Fizic

Medicul va evalua piciorul pentru a detecta durerea și sensibilitatea în zona călcâiului și va verifica semnele de roșeață sau umflare.

Radiografii

Radiografiile sunt adesea necesare pentru a confirma prezența pintenilor osoși la călcâi. Acestea pot arăta excrescențe osoase care se extind de la osul călcâiului.

RMN

Aceste teste pot fi utilizate pentru a evalua starea țesuturilor moi din jurul călcâiului și pentru a exclude alte cauze ale durerii de călcâi, cum ar fi fasceita plantară.

Înțelegerea cauzelor și a simptomelor, precum și diagnosticarea corectă sunt esențiale pentru gestionarea acestei afecțiuni. 

PINTENII CALCANEENI KRATOSRECOVERYCLINIC.RO 2

Tratament Kratos Recovery Clinic

Tratamentul pinteților calcaneeni variază în funcție de severitatea și stadiul afecțiunii și poate include metode conservatoare sau chirurgicale.

Tratamente Conservatare

  • Gheață: Aplicarea de gheață pe călcâi poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii. Este recomandat să se folosească gheața timp de 15-20 de minute de mai multe ori pe zi.
  • Medicație: Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul sau naproxenul pot fi utilizate pentru a controla durerea și inflamația.
  • kinetoterapie: Programele de reabilitare pot include tehnici specifice pentru a îmbunătăți mobilitatea, a reduce durerea și a preveni deteriorarea ulterioară.

Întinderea (stretching) regulată a fasciei plantare și a tendonului lui Achile poate ameliora tensiunea asupra călcâiului.

Prevenție

  • Menținerea unei greutăți sănătoase: Acest lucru reduce presiunea asupra picioarelor și călcâielor.
  • Purtarea de încălțăminte adecvată: Încălțămintea cu suport bun pentru arc și amortizare suficientă poate preveni multe probleme ale picioarelor.
  • Stretching regulat: Întinderile pentru fascia plantară și tendonul lui Achile pot preveni tensiunile excesive care duc la formarea pinteților.

Reabilitare și Recuperare

  • Odihnă și îngrijire adecvată a piciorului: Evitarea stresului pe picior este crucială în primele săptămâni după operație.
  • kinetoterapia: Programele de reabilitare postoperatorie sunt esențiale pentru a restabili funcționalitatea și mobilitatea și pentru a preveni complicațiile.

Tratament Chirurgical

Chirurgia este considerată de obicei când tratamentele conservatoare nu au reușit să amelioreze simptomele după o perioadă semnificativă:

  • Îndepărtarea pintenului: Procedura chirurgicală poate implica îndepărtarea pintenului osos și eliberarea oricărei tensiuni asupra fasciei plantare sau a țesuturilor înconjurătoare.
  • Endoscopie plantară: O tehnică minim invazivă care permite medicului să îndepărteze pintenul și să trateze țesutul afectat fără incizii mari.

Pinteții calcaneeni necesită o abordare atentă și personalizată pentru fiecare pacient. De la evaluare și diagnostic până la tratament și reabilitare fiecare etapă este deosebit de importantă pentru restabilirea funcției piciorului și pentru prevenirea leziunilor viitoare. 

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

PINTENII CALCANEENI KRATOSRECOVERYCLINIC.RO
Cele mai frecvente întrebări

Pinteții calcaneeni sunt excrescențe osoase care se formează pe osul călcâiului, de obicei la locul de inserție a fasciei plantare. Se dezvoltă în timp, ca răspuns la stresul mecanic și inflamația cronică, ceea ce duce la depunerea graduală de calciu.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button