KRATOS

Ce este Ruptura Tendonului Ahilian?

Ruptura tendonului ahilean este una dintre cele mai grave leziuni, afectând atât sportivii profesioniști, cât și pe cei amatori, fiind întâlnită des în sporturile care necesită explozii rapide de viteză și schimbări de direcție.

Tendonul ahilean, cel mai mare și mai puternic tendon din corp, conectează mușchii gambei de la nivelul piciorului posterior (gastrocnemius și soleus) cu osul călcâiului. Acest tendon este important pentru activități cum ar fi alergarea, săriturile și mersul. 

Din cauza solicitării mari la care este supus, tendonul poate fi predispus la rupere, ceea ce poate duce la durere severă și incapacitatea de a merge sau a alerga.

Recuperarea de la o ruptură a tendonului ahilean poate fi lungă și complexă, necesitând adesea atât intervenții chirurgicale, cât și o perioadă îndelungată de reabilitare pentru a restabili funcția completă a piciorului.

Ruptura tendonului ahilean poate apărea fie printr-o leziune acută, fie ca rezultat al degenerării treptate a tendonului din cauza vârstei sau utilizării repetate. În momentul ruperii, indivizii pot simți o durere bruscă și intensă la spatele piciorului sau gleznei, adesea descrisă ca fiind similară cu senzația de a fi lovit în călcâi. Aceasta poate fi urmată de umflături, vânătăi și o slăbiciune semnificativă a piciorului afectat.

Totuși, progresele recente în înțelegerea acestor afecțiuni ale piciorului au condus la dezvoltarea unor strategii terapeutice mai eficiente, care vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și încetinirea progresiei afecțiunii.

RUPTURA TENDON AHILIAN KRATOSRECOVERYCLINIC.RO 1

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Ruptura tendonului ahilean poate fi influențată de mai mulți factori:

Activitate Fizică Intensă

Bruscarea tendonului ahilean la mișcări explozive, cum ar fi săriturile sau demarajele rapide în sporturi precum baschetul, tenisul sau fotbalul, poate pune o presiune excesivă pe tendon.

Vârstă

Tendoanele devin mai puțin elastice și mai susceptibile la leziuni odată cu înaintarea în vârstă.

Echipament Necorespunzător

Încălțămintea uzată sau inadecvată poate să nu ofere suportul necesar, mărind riscul de leziuni.

Condiții Medicale

Bolile cronice precum artrita sau diabetul și utilizarea unor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, pot slăbi tendonul.

Schimbări ale Regimului de Antrenament

Creșterea prea rapidă a intensității sau frecvenței antrenamentelor poate contribui la ruperea tendonului ahilean datorită stresului neadaptat.

Simptomele unei rupturi de tendon ahilean includ:

Durere Bruscă și Severă

Pacienții pot simți o durere ascuțită la spatele gleznei sau al piciorului, adesea simțind ca și cum ar fi fost loviți în zonă.

Sunet de Pocnit

În momentul ruperii, poate fi auzit un sunet distinct de pocnit sau de smucitură.

Dificultate la Mers

Victimele rupturii de tendon ahilean nu vor putea să împingă piciorul afectat în jos sau să stea pe vârfuri.

Umflare și Vânătăi

Zona în jurul călcâiului și a gleznei poate deveni rapid umflată și vânătă.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticul rupturii de tendon ahileanse bazează pe:

Examenul Fizic

Medicul va examina piciorul pentru a evalua durerea, umflarea și capacitatea de a mișca piciorul. Un test comun este testul Thompson, în care pacientul stă pe burtă cu picioarele atârnând de marginea mesei, iar medicul strânge gambele pentru a vedea dacă piciorul se flexează.

Imagistică

Deși examenul fizic poate fi adesea suficient pentru diagnostic, imaginile obținute prin ultrasunete sau RMN pot fi necesare pentru a evalua gradul de ruptură și pentru a planifica tratamentul adecvat.

Înțelegerea cauzelor și a simptomelor, precum și diagnosticarea corectă sunt esențiale pentru gestionarea acestei afecțiuni. 

Tratament Kratos Recovery Clinic

Tratamente Conservatare

Tratamentele conservatoare pot fi o opțiune pentru rupturile de tendon ahilean mai puțin severe sau pentru pacienții care nu sunt candidați buni pentru chirurgie din cauza vârstei avansate sau a comorbidităților:

  • Imobilizare și repaus: Piciorul poate fi imobilizat cu o orteză, un ghips sau o cizmă de mers care să păstreze tendonul într-o poziție întinsă pentru a favoriza vindecarea naturală. 

De asemenea, este deosebit de important ca în primele faze ale vindecării să nu punem greutate pe piciorul afectat.

  • kinetoterapie: Un program de exerciții fizice specializat, conceput de un kinetoterapeut, este esențial în etapa de recuperare pentru a restabili forța, flexibilitatea și funcționalitatea tendonului ahilean.

Prevenție

  • Încălzire și revenire adecvate: Începerea oricărei activități fizice cu o etapă de încălzire și terminarea cu exerciții de răcire poate reduce riscul de leziuni.
  • Întărirea și mobilitatea: Exercițiile regulate care întăresc mușchii gambei și îmbunătățesc mobilitatea tendonului ahilean sunt esențiale.
  • Purtarea încălțămintei adecvate: Încălțămintea care oferă suport și amortizare adecvată poate preveni suprasolicitarea tendonului ahilean.

Reabilitare și Recuperare

  • Reabilitare timpurie: Începe cu mișcări ușoare și exerciții de întindere pentru a îmbunătății mobilitatea.
  • Recuperarea forței și mobilității: Progresiv, exercițiile devin mai intense pentru a reconstrui forța musculară și a îmbunătăți amplitudinea de mișcare.
  • Reîntoarcerea la activitățile normale: Finalul reabilitării va testa capacitatea tendonului de a face față activităților zilnice și eventual, sportive.

Tratament Chirurgical

Tratamentul chirurgical este adesea recomandat pentru rupturile complete de tendon ahilean, deoarece poate minimiza riscul de recidivă și poate oferi o recuperare funcțională mai bună:

  • Repararea tendonului: Procedura chirurgicală implică coaserea capetelor rupte ale tendonului ahilean. Există mai multe tehnici chirurgicale, inclusiv metode deschise și minim invazive.
  • Grefe de tendon: În cazurile severe, unde tendonul este prea deteriorat pentru a fi reparat direct, poate fi necesară o grefă de tendon.

Ruptura de tendon ahilean necesită o abordare atentă și personalizată pentru fiecare pacient. De la evaluare și diagnostic până la tratament și reabilitare fiecare etapă este deosebit de importantă pentru restabilirea funcției mâinii și pentru prevenirea leziunilor viitoare. 

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

RUPTURA TENDON AHILIAN KRATOSRECOVERYCLINIC.RO 3
Cele mai frecvente întrebări

Tendonul ahilean este cel mai mare și mai puternic tendon din corpul uman. Conectează mușchii gambei la osul călcâiului și joacă un rol crucial în mers, alergare și săritură, permițându-vă să împingeți piciorul în jos și să vă deplasați înainte.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button