KRATOS

Ce este Sindromul de Tunel Carpian?

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune comună care afectează mâna și brațul și este caracterizată prin simptome precum durere, amorțeală și furnicături. Această condiție rezultă din compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii, acolo unde acesta trece prin tunelul carpian împreună cu tendoanele flexoare.

Este una dintre cele mai frecvente neuropatii de compresie, afectând un spectru larg de persoane, predominând la adulții de vârstă mijlocie și în special la femei, fiind adesea asociat cu activități repetitive ale mâinii, utilizarea prelungită a computerului sau cu condiții de muncă care solicită mișcări repetitive sau poziții fixe ale mâinii și încheieturii.

Nervul median, care controlează senzația și mișcările unor părți ale mâinii, poate deveni comprimat atunci când țesuturile din jurul său se inflamează sau când se produce o presiune în tunelul carpian. Acest lucru poate fi cauzat de umflare, modificări anatomice, afecțiuni inflamatorii sau leziuni repetate.

Totuși, progresele recente în înțelegerea acestor afecțiuni ale mâinii au condus la dezvoltarea unor strategii terapeutice mai eficiente, care vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și încetinirea progresiei afecțiunii.

sindromul de tunel carpian kratosrecoveryclinic.ro 3

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Sindromul de tunel carpian poate fi cauzat de mai mulți factori care contribuie la compresia nervului median:

Activități Repetitive

Munci care implică mișcări repetate ale încheieturii mâinii, cum ar fi tastarea prelungită sau lucrul cu instrumente manuale, pot crește riscul de dezvoltare a sindromului.

Anomalii Anatomice

Fracturile sau dislocațiile încheieturii pot modifica spațiul din tunelul carpian, punând presiune pe nervul median.

Condiții Inflamatorii

Afecțiuni cum ar fi artrita reumatoidă pot provoca inflamații în tunelul carpian.

Factori Hormonal și Metabolic

Sarcina, menopauza, obezitatea, diabetul și disfuncțiile tiroidiene pot contribui la retenția de fluide sau la modificări metabolice care măresc presiunea în tunelul carpian.

Factori Genetici

Anumite persoane pot avea o predispoziție genetică pentru dezvoltarea acestei condiții.

Simptomele sindromului de tunel carpian se dezvoltă treptat și pot include:

Amorteală și Furnicături

Cele mai frecvente în degetul mare, index și mijlociu.

Durere

Poate iradia de la încheietura mâinii până la braț.

Slăbiciunea Mâinii

Dificultăți în efectuarea mișcărilor fine sau în strângerea obiectelor și închiderea pumnului.

Simptome Nocturne

Mâna poate deveni mai amorțită sau dureroasă noaptea.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Diagnosticarea sindromului de tunel carpian începe cu un istoric medical detaliat și un examen fizic, urmate de teste imagistice și uneori, teste de laborator pentru a exclude alte condiții și pentru a confirma prezența și severitatea afecțiunilor.

Examenul Fizic

Medicul va testa sensibilitatea și forța mâinii, precum și simptomele prin manevre specifice, cum ar fi testul Phalen sau testul Tinel.

Istoric Medical

Evaluarea detaliată a simptomelor și a activităților pacientului.

Studii Electrodiagnostice

Electromiografia (EMG) și studiile de conducere nervoasă sunt adesea efectuate pentru a confirma diagnosticul prin măsurarea activității electrice în mușchii mâinii și viteza de conducere a impulsurilor nervoase.

Înțelegerea cauzelor și a simptomelor, precum și diagnosticarea corectă sunt esențiale pentru gestionarea sindromului de tunel carpian. 

sindromul de tunel carpian kratosrecoveryclinic.ro 2

Tratament Kratos Recovery Clinic

Tratamentul sindromului de tunel carpian variază în funcție de severitatea simptomelor și de impactul condiției asupra vieții de zi cu zi a pacientului. Iată principalele categorii de tratament:

Tratamente Conservatare

 • Medicație: Analgezicele și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt adesea prescrise pentru a reduce durerea și inflamația. 

În cazurile în care AINS-urile nu sunt suficiente, pot fi recomandate injecții cu corticosteroizi direct în tunelul carpian pentru a controla durerea.

 • Kinetoterapie: Un program de exerciții fizice specializat, conceput de un kinetoterapeut, pentru întărirea și întinderea mâinii și a încheieturii, menite să amelioreze simptomele și să restabilească funcționalitatea. 
 • Fizioterapie: Dry Needling, Laser High Intensity, ultrasunete, electroterapie, terapie manuală.
 • Orteze pentru încheietura mâinii: Purtați orteze sau atele de noapte pentru a menține încheietura mâinii într-o poziție neutru, reducând presiunea asupra nervului median.

Prevenție

 • Ergonomie adecvată la locul de muncă: Asigurarea unei configurații ergonomice a spațiului de lucru pentru a reduce stresul repetitiv asupra încheieturii mâinii.
 • Pauze frecvente: Încurajarea pauzelor active pentru a minimiza tensiunea continuă asupra încheieturilor.
 • Exerciții de întindere: Practicarea regulată a exercițiilor de întindere pentru încheieturile mâinii poate ajuta la menținerea flexibilității și la prevenirea simptomelor.

Reabilitare și Recuperare

După intervenția chirurgicală, reabilitarea joacă un rol crucial în recuperarea funcției complete a mâinii:

 • kinetoterapiei postoperatorie: Exerciții de mobilitate, forță și coordonare pentru a ajuta la recuperarea completă a mișcării și la prevenirea rigidității.
 • Gestionarea durerii: Tehnici de control al durerii, inclusiv medicamente și metode alternative, pentru a facilita o recuperare confortabilă.

Tratament Chirurgical

Chirurgia este considerată în general ca ultimă soluție, recomandată doar dacă tratamentele conservatoare nu au ameliorat simptomele după 6-12 luni. 

 • Debridare plantară: Acesta este cel mai comun tip de intervenție chirurgicală pentru fasceita plantară și implică îndepărtarea unei porțiuni a fasciei plantare pentru a reduce tensiunea.
 • Desprindere a fasciei plantare: În unele cazuri, se poate efectua o desprindere parțială a fasciei plantare de la osul călcâiului.

 Sindromul de tunel carpian necesită o abordare atentă și personalizată pentru fiecare pacient.De la evaluare și diagnostic până la tratament și reabilitare, , fiecare etapă este deosebit de importantă pentru restabilirea funcției mâinii și pentru prevenirea leziunilor viitoare. 

Echipa Care te va Trata

Avem o echipă formată din medici și terapeuți ale căror competențe variate ne permit să abordăm fiecare caz cu o perspectivă completă, elaborând planuri de tratament care adresează nu doar simptomele, dar și cauzele de bază ale afecțiunilor.

Cele mai frecvente întrebări

Dacă experimentați simptome precum amorteală, furnicături sau durere în degetele mare, index și mijlociu, sau dacă aveți dificultăți la strângerea obiectelor, este posibil să suferiți de sindromul de tunel carpian. Este important să consultați un medic pentru un diagnostic precis.

Te ajutăm să-ți atingi obiectivele de sănătate și bunăstare!

Programare


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume

This will close in 0 seconds

Programează-te Call Now Button